"Afscheid op zee steeds meer in trek"

'WATER-TAXI' KOOPT GROTER SCHIP VOOR ASVERSTROOIINGEN

Zaakvoerder van Water-Taxi Michel De Vos bij zijn nieuwe schip, de Sea Fox 2.
Benny Proot Zaakvoerder van Water-Taxi Michel De Vos bij zijn nieuwe schip, de Sea Fox 2.
De Sea Fox 2 wordt dit weekend ingehuldigd en vervoegt daarna de vloot van het bedrijf Water-Taxi. Zaakvoerder Michel De Vos (60) zal het schip ook gebruiken voor asverstrooiingen op zee, want daar is steeds meer vraag naar. "Er zullen veel meer nabestaanden aan boord kunnen om een laatste groet te brengen."

De indrukwekkende boot van 400.000 euro ligt sinds deze week in de haven van Blankenberge. Alle luxe is er aanwezig. Niet verwonderlijk, aangezien de Sea Fox 2 ook zal ingezet worden voor pleziervaarten en excursies. Toch heeft de investering veel te maken met een andere service van het bedrijf uit Blankenberge: asverstrooiing op zee. "We zijn daar ongeveer twee jaar geleden mee gestart. Sindsdien zagen we het aantal aanvragen stelselmatig stijgen", vertelt zaakvoerder Michel De Vos. En dus kocht de man een grotere boot. Vroeger konden er 'slechts' acht passagiers, inclusief begrafenisondernemer en stadsambtenaar, mee aan boord, nu kunnen er zeker twaalf mensen op het schip.

Het dek waar de as verstrooid wordt.
Benny Proot Het dek waar de as verstrooid wordt.

Gaston Berghmans

Water-Taxi heeft heel wat ervaring met asverstrooiingen op zee, eerder verzorgde het bedrijf onder meer de uitvaart van komiek Gaston Berghmans. "We hebben er gemiddeld twee per week. Al kunnen er dat op drukke tijden ook een vijftal zijn. Feit is dat mensen steeds meer kiezen voor een afscheid op het water", vertelt De Vos. Als het schip het ruime sop kiest, staat alles in het teken van een ingetogen rouwmoment. Zo wordt bij het vertrek de vlag van de boot halfstok gehangen én zijn de schippers getraind om met het nodige medeleven de nabestaanden te benaderen. "Tijdens de plechtigheid zelf wordt een oplosbare urne in het zeewater gelaten", aldus Michel. "Wat er daarna gebeurt, hangt af van de wensen van de familie. Een gedicht voorlezen of muziek afspelen: het is allemaal mogelijk." Na de verstrooiing volgt nog een minuut stilte. Daarna vaart de boot een tijdje rond zodat de nabestaanden hun emoties een plaats kunnen geven. De prijzen starten vanaf 320 euro, afhankelijk van de dag en de specifieke wensen van de nabestaanden.


De Sea Fox 2 zal zoals gezegd ook ingezet worden voor pleziervaarten en excursies. Komend weekend is er een kennismakingsweekend voor alle geïnteresseerden. Morgen en overmorgen kan je tussen 11 en 17 uur meevaren. Een tochtje van een halfuur kost 15 euro, inclusief twee drankjes. "We hebben echt het gevoel dat ons bedrijf nog veel kan groeien. Dat willen we komend weekend in de verf zetten", zegt zaakvoerder Michel De Vos. Meer info via het nummer 0477/61.23.14 of de Facebookpagina van Water-Taxi.

Een kajuit waar nabestaanden kunnen bezinnen.
Benny Proot Een kajuit waar nabestaanden kunnen bezinnen.