Bizarre kerk wordt beschermd monument

GEERT BOURGEOIS BEZOEKT HARELBEKE OP OPEN MONUMENTENDAG

Na vijftig jaar wordt de Sint-Ritakerk in Harelbeke zondag opgenomen in de lijst van beschermde monumenten door minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Het is een van de opvallende activiteiten tijdens de 28ste Open Monumentendag.

Een woontent van God te midden van zijn volk, met die bedoeling ontwierp Léon Stynen vijftig jaar geleden de modernistische Sint-Ritakerk. Over de schoonheid van het religieuze gebouw valt te discussiëren, maar het opzet was in elk geval soberheid. Het enige licht dat binnenvalt komt van het glazen dak. Nu de kerk beschermd wordt als monument, krijgt de Sint-Ritakerk zondagnamiddag bezoek van de minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Architect Alex Demeyere geeft tijdens enkele rondleidingen uitleg bij de restauratiewerkzaamheden.

Kerken in de kijker

Kerken staan tijdens deze editie van Open Monumentendag met als thema 'steek je licht op' overal in de belangstelling. In Kortrijk geniet je van de brandglasramen in de Sint-Antoniuskerk terwijl Menen de donkere crypte van de Sint-Franciscuskerk openstelt voor het publiek. In Waregem krijg je zelfs de kans om je ontbijt te nuttigen in de Sint-Eligiuskerk in Wargem. De hele dag vinden er overigens tal van optredens plaats in de kerk. Naast de kerken stellen de steden en gemeenten tal van historische gebouwen open, al of niet gekoppeld aan een activiteit of fietstocht. Zo mag je, gewapend met zaklamp, dolen door het duistere middeleeuwse keldercomplex van het historische stadhuis van Kortrijk. Het volledige programma vind je op www.openmonumentendag.leiedal.be.

Maxime Petit