BimSem mag eindelijk kapel restaureren

Het Mechelse BimSem kan na een lange lijdensweg eindelijk starten met de restauratie van de oude kapel van het Klein Seminarie. Over twee jaar zal ze dienst doen als polyvalente ruimte.

De kapel was in gebruik tot de jaren 60. Vervolgens werd er een vals plafond gestoken en werden in de ruimte klassen ondergebracht. "Bedoeling was dat het interieur van de kapel zou worden aangepakt aansluitend op de restauratie van het Aloysiusgebouw, maar het dossier liep vertraging op. Na een lijdensweg van 15 jaar is dit dossier eindelijk aan de uitvoering toe. Er was onder meer discussie over een zeldzame marmerschildering van 1840. Daar zal nu slechts een vierkante meter worden gerestaureerd, de rest overschilderd", zegt directeur van de eerste graad Jurgen Moons.

Akoestiek

De werken zullen twee jaar duren. "De restauratie moet tot op de eerste verflaag gebeuren en is een minutieus werk. Als de restauratie voltooid is, zal de kapel door de school als polyvalente ruimte in gebruik genomen worden, voor lezingen, vieringen en concerten. De akoestiek is heel goed." Voor de 2.000-tal leerlingen - een record in de 186-jarige geschiedenis van de school - zal de hinder beperkt zijn. (WVK)

Directeur Jurgen Moons in de kapel van BimSem.
David Legreve Directeur Jurgen Moons in de kapel van BimSem.