Windmolen Kieleberg krijgt geen vergunning

Beeld ter illustratie.
Photo News Beeld ter illustratie.
Er komt geen extra windmolen op het industrieterrein Kieleberg in Bilzen. Daarmee haalt de stad haar slag thuis. In 2015 weigerde het Bilzense stadsbestuur namelijk een milieuvergunning voor de bouw. De Limburgse deputatie ging in beroep, maar dat besluit werd vorige week vernietigd door de Raad van State.

In 2015 werd een milieuvergunning klasse 2 aangevraagd voor het plaatsen van een windmolen op het industrieterrein Kieleberg in Bilzen. Het toenmalige bestuur ging niet akkoord met het voorstel dat werd ingediend door de elektriciteitsproducent en leverancier van energie- en energiediensten EDF Luminus. Een jaar na de weigering van het stadsbestuur ging de deputatie van de Limburgse provincieraad in beroep. De Raad van State is van mening dat een individuele aanvraag voor het bouwen van een windturbine onpraktisch is.

Wel is er een sprake van Bilzen als onderdeel van een collectief windplan: Zuidwind. Op het industriegebied van Genk-Zuid staan momenteel 19 windturbines, die uitgebreid zouden worden met 25 turbines verspreid over het industrieterrein, op het grondgebied van Genk, Diepenbeek, Zutendaal en Bilzen. Vier van de geplande windmolens zouden in Bilzen worden geïnstalleerd. Het betreft turbines die werden uitgewerkt met nieuwe technieken om bezwaren van de woonomgeving tegen te gaan.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.