Voorzitter carnavalsvereniging (34) misbruikte minstens vijf (minderjarige) vrouwen

Een 34-jarige man uit Bilzen heeft tussen 2011 en 2015 minstens vijf vrouwen misbruikt. Drie onder hen waren bovendien minderjarig. De man was heel actief in de carnavalswereld en gebruikte ook zijn paarden bij het benaderen van de slachtoffers. Het openbaar ministerie vorderde drie jaar cel onder voorwaarden.

Eén van de minderjarige meisjes leerde de voorzitter van een carnavalsvereniging kennen op een carnavalsbal. Ze stuurden sms’jes naar elkaar die van de man gerust 'stout' mochten zijn. “Het is een kleine wereld, maar mijn cliënte negeerde hem”, gaf de advocaat van de burgerlijke partij aan. “In de zomer van 2015 vroeg hij haar opnieuw om iets te gaan drinken met vrienden van de carnavalsgroep. Zij was ervan overtuigd dat de man wist dat zij geen interesse in hem had en ging mee naar Paal. Daar bleek er maar één man te zijn opgedaagd en wilde ze meteen terug naar huis. Onderweg sloeg de man met zijn wagen plots een veldweg in en betastte hij het slachtoffer. Hij ging daarbij ook onder haar kleedje en pas toen de vrouw begon te roepen, hield hij op.” De vrouw vertelde enkele maanden later over de feiten en vraagt nu een schadevergoeding van 25.000 euro.

Onderweg sloeg de man met zijn wagen plots een veldweg in en betastte hij het slachtoffer.

Advocaat burgerlijke partij

Een tweede slachtoffer was vijftien jaar op het moment van de feiten. Ze ging een relatie aan met beklaagde, maar dat leidde niet tot seks. Wel was er fysiek contact en geraakte zij uit evenwicht door deze relatie. Het meisje liep een trauma op door de feiten. De procureur vertelde verder nog het verhaal van drie andere slachtoffers. In de zomer van 2013 was er het misbruik van een 24-jarige vrouw die hij bij het paardrijden leerde kennen en betastte op een carnavalsfeest in Heusden. Een vierde vrouw vroeg hij om pikante foto’s, een ander veertienjarig meisje leerde hij ten slotte opnieuw kennen via zijn paarden en ook hier gedroeg hij zich systematisch opdringerig.

De procureur benadrukte dat het om laakbare feiten gaat en hij vroeg aan de huidige partner van beklaagde – die sinds juni 2015 samen is met hem – om alert te blijven met haar tienerdochter. De man zal zich moeten laten begeleiden en er werd een verbod gevraagd om nog met minderjarigen te werken. “Sinds zijn relatie heeft de man geen nieuwe feiten meer gepleegd, dus dat is een geruststelling voor de maatschappij. Hij is bovendien zelf tot het inzicht komen dat hij te ver was gegaan en zocht toen begeleiding”, klonk het aan de kant van de verdediging. 

De beklaagde vecht momenteel tegen een zware ziekte. Hij probeerde de feiten in hun context te plaatsen: "Die keer op café stuurde iedereen dat ze niet konden komen. In de wagen had ik niet door dat zij die dingen niet wilde doen. Ik heb ook een keer mijn hand op het been van een vrouw gelegd, zonder te beseffen dat dat verkeerd is." 

De vordering vond de advocaat van beklaagde oké, maar hij vroeg wel om de schadevergoeding te verlagen. Uitspraak op 2 november. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.