VIDEO. Josina is 108 en doet nog elke
ochtend en avond haar gymnastiekoefeningen

Jarige leest nog elke dag de krant zonder bril

De jarige Josina De Vries (108) is nog bijzonder lenig.
Mine Dalemans De jarige Josina De Vries (108) is nog bijzonder lenig.
Oudste Limburger Josina De Vries heeft maandag in haar serviceflat in rust- en verzorgingshuis Sint- Jozef in Munsterbilzen (Bilzen) haar 108ste verjaardag gevierd. Josina zit niet weg te kwijnen in haar zetel, maar is nog bijzonder kwiek, vooral fysiek. “Ze vergeet wel veel, maar ze voelt zich goed”, zegt dochter Florence (65) die met haar oudste zus Marguerit (77) en broer Hans (72) de verjaardag van “grootmoe” kwam vieren.

Josina komt uit een gezin van 10 kinderen. Ze heeft al haar broers en zussen overleefd. Zelf had ze vijf kinderen, van wie er nog vier in leven zijn. Ze heeft 16 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen. Volgens haar kinderen beschikt ze over héél sterke genen. Zelf geeft ze een andere verklaring. “Al jaren doe ik gymnastiekoefeningen. “Elke ochtend en avond haal ik m’n elastiek boven (gemaakt uit repen van een grote ballon, red.). Tien keer rek ik hem met gestrekte armen uit, en nadien nog eens evenveel in de hoogte. Ik kan m’n been nog héél hoog houden.” Apetrots toont Josina  hoe lenig ze nog is.

Gymnastiek

De jarige plukt de vruchten van haar dagelijkse rek- en strekoefeningen. “Dat ik nu 108 ben geworden, komt ook door de regelmaat in m’n leven. Ik heb alles met mate gedaan. Ik heb nooit te veel gegeten of gedronken. Ik drink wel elke avond voor het slapen gaan een glaasje rode wijn. Zelfs toen ik nog jong was, ben ik niet tot een gat in de nacht uitgegaan. Ik heb sober geleefd en hard gewerkt.” Josina werkte in het confectiebedrijf van haar vader. Hij runde de zaak in Amsterdam. Toen ze daar stopte met werken, ging ze met haar man en gezin op meerdere plaatsen in Nederland - Josina heeft nog altijd de Nederlandse nationaliteit - wonen. 

Josina De Vries op de sofa met haar jongste dochter Florence, haar oudste Marguerit en haar zoon Hans die mee de verjaardag van hun ‘grootmoe’ kwamen vieren.
Mine Dalemans Josina De Vries op de sofa met haar jongste dochter Florence, haar oudste Marguerit en haar zoon Hans die mee de verjaardag van hun ‘grootmoe’ kwamen vieren.

Piano

Tot ze in 1984 bij haar zoon Hans in Riemst ging wonen. Ook heeft ze een tijd bij haar andere zoon Gijs in Gellik (Lanaken) ingewoond. “Een dag in de week komen we grootmoe halen en dan gaan we lekker eten”, zegt dochter Florence. “Ze houdt van zalm, Sint-Jabobsschelpen en sliptongetjes. Als het weer het toelaat gaan we met haar wandelen in het park achter de serviceflats. Dagelijks loopt ze aan de arm van de verpleegster door de gang van de flats.” 

Haar andere passie was piano spelen. “Tot drie jaar gelden speelde ze in haar flat nog stukken van Bach en Chopin”, vertelt Hans.  “Dat kan ze nu niet meer door de artrose in haar vingers. Héél haar leven heeft ze piano gespeeld. Ze heeft ons geregeld verteld dat ze de bommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Nijmegen werden gedropt niet eens gehoord heeft. Zo fel ging ze op in haar passie.”

Zonder bril

Josina heeft dan wel last met haar geheugen, maar ze blijft op de hoogte van de actualiteit. Ze neemt nog elke dag de krant door die ze nog kan lezen zonder bril. Verder slaapt ze veel en zit ze dikwijls voor haar televisiescherm. “’s Nachts laten we haar nooit alleen”, zegt Florence. “Zelf kom ik twee nachten in de week bij haar waken, de overige nachten komt een verpleegster. Grootmoe is zelden ziek geweest omdat ze supergezond heeft geleefd. Ze heeft zich haar leven lang goed verzorgd. Een voorbeeld van discipline.”

Josina De Vries ziet er nog héél kwiek uit.
Mine Dalemans Josina De Vries ziet er nog héél kwiek uit.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Juliette Francois

  Als je dat familiekiekje zo bekijkt, de kinderen zijn immers ook senioren, hebben ze allemaal wel een portie goede gekregen.

 • Lieve Vandamme

  Wat een kranige dame! Proficiat met Uw 108e verjaardag! Een voorbeeld om (proberen) na te volgen....

 • Céline Vermeulen

  Respect voor deze dame! Niet wegkwijnen in uwe zetel, maar actief blijven is de boodschap! :)

 • raf stevens

  Stretchen is inderdaad bijzonder gezond. Doe zo voort !

 • Roger Cooks

  Respect!! ik wens haar nog veel gezonde jaren.