Vandalen veroorzaken in Munsterbilzen kleine beeldenstorm: “Blinde vernielzucht”

Lambert Vanspauwen en Jean-Pierre Withofs, die ooit de beelden in het erepark in Munsterbilzen hebben opgefrist, begrijpen niet dat vandalen zo’n vernielzucht aan de dag legden.
Benoit De Freine Lambert Vanspauwen en Jean-Pierre Withofs, die ooit de beelden in het erepark in Munsterbilzen hebben opgefrist, begrijpen niet dat vandalen zo’n vernielzucht aan de dag legden.
Drie beelden voor slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn vernield in het erepark tegenover het kasteel Edelhof in Munsterbilzen. “Op camerabeelden zien we hoe de daders de Maria- en Christusbeelden, die elk meer dan 300 kilo wegen, loswrikken”, zucht koster Lambert Vanspauwen, die zelfs ooit nog de kunstwerken redde. Er komt mogelijk een extra bewakingscamera.

Een buurtbewoner die vrijdagmorgen aan het erepark tegenover het kasteel Edelhof voorbijkwam, zag tot zijn verbazing dat de drie loodzware beelden stuk op de grond lagen. Dat gebeurde donderdagavond om 23.19 uur. “Het is allesbehalve vanzelfsprekend om ze van de sokkel te duwen, ze zijn goed vastgelijmd", zegt Lambert Vanspauwen. 

Zusters van Sint-Jozef

De koster, lid van het kerkbestuur van de parochiekerk in Munsterbilzen, redde destijds samen met dorpsgenoot Jean-Pierre Withofs de kunstwerken van de ondergang. “De betonnen beelden van Maria en Christus stonden op de site van de Zusters van Sint-Jozef. Ze waren er na afloop van WO I op hun terrein geplaatst, uit dankbaarheid dat het klooster en het ziekenhuis niet catastrofaal onder de oorlog hadden geleden. Maar meerdere gebouwen van de Zusters van Sint-Jozef werden afgebroken en de beelden moesten weg”, vertelt Lambert, die in de bres sprong. Samen met Jean-Pierre friste hij de kunstwerken op. Met hulp van arbeiders van de technische dienst van de stad werden ze naar het erepark verplaatst.

Drie loodzware beelden werden van hun sokkel geduwd.
Benoit De Freine Drie loodzware beelden werden van hun sokkel geduwd.

Lambert en Jean-Pierre vinden het doodzonde dat de beelden nu verwoest zijn. “De daders wilden kennelijk per se vernielingen aanbrengen. Er is ook nog een derde betonnen beeld, eveneens een Christus, omvergegooid. Het ligt kapot achter het monument voor gesneuvelden van beide Wereldoorlogen.”

Moeilijk herkenbaar

De vernielzucht werd gefilmd door een camera, die tegen de gevel van horecazaak Remise hangt. De politie heeft een usb-stick met de beelden meegenomen. Naar verluidt staan de daders er niet goed of nauwelijks herkenbaar op. Het was donker en op het erepark heeft maar één verlichting.

Verscholen

Dat de daders kennelijk ongehinderd konden toeslaan, komt mede door de wat verscholen ligging van het erepark. Het is langs de straatkant al jaren omheind door hoge en dichtbegroeide dennen en struiken. “Zo is er geen sociale controle van buurtbewoners en passanten”, stellen Lambert en Jean-Pierre. 

Burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) komt met het voorstel om een extra camera te plaatsen, zodat het erepark beter kan in de gaten gehouden worden. Ze heeft intussen de opdracht gegeven om de kapotte beelden op te ruimen.  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.