Trots op Bilzen geeft het startschot van de campagne voor verkiezingen op 16 juni: “Het lijkt wel een filmset waar we een scène moeten overdoen”

Johan Sauwens en Trots op Bilzen geven het starschot van de campagne voor de verkiezingen van zondag 16 juni in Bilzen.
Karolien Coenen Johan Sauwens en Trots op Bilzen geven het starschot van de campagne voor de verkiezingen van zondag 16 juni in Bilzen.
Nog een maand en 24.000 Bilzenaren moeten door de ongeldig verklaring van de verkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad van State terug gaan stemmen: op zondag 16 juni. Tussendoor moeten ze nog op zondag 26 mei naar de stembus voor de nationale en Europese verkiezingen. “Het is kort dag om voor 16 juni campagne te voeren”, beseft Johan Sauwens, kopman van Trots op Bilzen (TOB), die met 5.200 naamstemmen en twaalf zetels (twee meer dan in 2012) de grote winnaar is van de gemeenteraadsverkiezingen in zijn stad.

Dinsdagavond gaf hij het startschot van de campagne. Voor honderd aanwezigen stelde hij het programma van Trots op Bilzen voor met enkele kernpunten: afschaffing van afvalbelasting, terug een sociaal beleid, tien kilometer fietspaden, de bouw van de tweede spoortunnel, tweehonderd nieuwe woningen en twintig procent meer subsidies voor de verenigingen. Hij toont zich strijdvaardiger dan ooit. “We gaan meer dan ooit voluit voor Bilzen. Wat nu gebeurt, lijkt wel of we op de set van een film staan en een scène (lees: de verkiezingen) moeten overdoen.” 

De steun 

“Ik ben opnieuw de coach van een sterke groep en ik word nog elke dag door Bilzenaren aangesproken om verder te doen”, getuigt Sauwens. “Daar put ik energie uit. Ik ben een politiek dier in een stad met een rijk politiek verleden. Ook de steun die ik van velen kreeg tijdens de uitputtende procedureslag (TOB kreeg gelijk van de Raad van State met het gekende gevolg, nvdr) geeft me een extra boost.” TOB stapt op 16 juni met dezelfde kandidaten - op één na - en in dezelfde volgorde als bij de verkiezingen van oktober 2018 naar de kiezer. “Het brengt rust en stabiliteit in de groep. Affiches plaatsen we pas na 26 mei. Het zou de kiezer in verwarring brengen als we nu al borden zouden plaatsen”, beseft Sauwens. “Het zullen er een pak minder zijn, want de campagne duurt amper drie weken. Maar we gaan nog gerichter campagne voeren.”

De aanvallen

Uit het kamp van oppositiepartijen N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist kreeg Sauwens enkele slagen onder de gordel, zelfs zijn familie werd erbij betrokken. “Niet leuk, maar ik laat me door persoonlijke aanvallen niet uit het lood slaan”, verzekert hij. “De Raad van State is het hoogste rechtsorgaan in het land en heeft onregelmatigheden en fouten vastgesteld.” 

Bilzenaren moeten nu dus in acht maanden drie keer stemmen. Van het goede teveel? “Ik stel wel vast dat veel Bilzenaren problemen ondervinden om op 16 juni te komen stemmen. Mensen zijn met vakantie of moeten naar een communiefeest. Of meer kiezers dan anders gaan thuisblijven? Het zou jammer zijn voor de democratie”, besluit Sauwens. “Onze kiezers zijn meer dan ooit militanten geworden. Ze zijn verontwaardigd over wat er de voorbije maanden allemaal is gebeurd.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Robbens

  Affiches na 26 mei??? En wat is dat dan in de galerij? Ja juist, levens grote kartonnen personen en programma punten, da is iets anders hé.

 • Jean-Pierre Robbens

  Wie heeft in de tijd de basisdiensten belasting ingevoerd? 200 woningen??? 20% meer subsidies voor de verenigingen?? Wie gaat dat betalen??

 • Jean-Pierre Robbens

  Het is hem alleen maar om de Burgemeester post te doen , want hij zegt telkens dat er een verschuiving van 5 stemmen naar "groen" kon gegaan zijnencdaardoor verloren zij de meerderheid. Dus "Meneer Sauwens" er waren al afspraken gemaakt voor de vorige verkiezingen?? En dan maar op andere partijen afgeven! Waarom moet een gepensioneerde burgemeester er terug aankomen? U hebt uw uitstapvergoeding opgestreken of wil u er nog één?.

 • vangeel guido

  Was dit niet eens een trotse minister die is af getreden?