Toegankelijkheidspad door park rond Alden Biesen officieel geopend

Het pad werd gisteren voor een eerste keer gebruikt.
Karolien Coenen Het pad werd gisteren voor een eerste keer gebruikt.

Aan het kasteel van Alden Biesen is gisteren een toegankelijkheidspad geopend. Zo kunnen ook mensen in een rolstoel of gezinnen met een buggy de prachtige omgeving verkennen.


Er werd maandenlang gewerkt aan het pad, dat niet alleen door het Engels park loopt, maar ook een lus maakt door een weide met fruitbomen op hoogstam. In totaal is het 1,2 kilometer lang. Gisteren vierden vijftig genodigden de opening van het pad met een picknick. Ook enkele rolstoelgebruikers van Oostheuvel uit Vlijtingen waren aanwezig.


Het pad is deels verhard en loopt deels op een houten vlonder (een constructie die contact met de grond moet voorkomen), die bijna een halve meter boven de grond uitstijgt. "Wandelaars kunnen zo de takken en bladeren van de bomen aanraken. Als het fruit rijp is, kunnen ze appels en peren plukken", zegt Ingrid Paraens van het Agentschap Facilitair Bedrijf, dat in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos het pad aanlegde. "Er is ook een tafel voorzien om te picknicken onder de bomen."


Tom Houbregs, regio-beheerder van Natuur en Bos, benadrukt het belang van de toegankelijkheid van het pad. "Mensen met een beperking worden wel eens vergeten bij de beleving van erfgoed. Het pad brengt hen in de natuur. Het geeft het kasteel en de groene long errond zeker een meerwaarde en zal extra bezoekers naar Alden Biesen lokken." (LXB)