Stedenbouw kent nieuwe vergunning toe aan windpark Bilzen en Riemst

Na 2,5 jaar is er een nieuwe, aangepaste vergunning toegekend.
ANP XTRA Na 2,5 jaar is er een nieuwe, aangepaste vergunning toegekend.
Na 2,5 jaar actief te zijn, heeft Stedenbouw een nieuwe vergunning toegekend aan het windmolenpark van Limburg Wind(t) in Bilzen en Riemst. De eerste vergunning werd in oktober vernietigd, nadat de gemeenten hadden aangeklopt bij de Raad voor Vergunningsbetwisting.

De reden: de windmolens zouden de open ruimte in Bilzen en Riemst aantasten. Ondanks de verwerping van de eerste vergunning kon Limburg Wind(t) alsnog starten met de bouw van de turbines. De drie exemplaren op de grens tussen Herderen en Grote Spouwen zijn daardoor al 2,5 jaar actief.

Zopas heeft Stedenbouw een aangepaste vergunning afgeleverd. “Het gaat niet zozeer om de turbines op zich. Het was eerder een formaliteit”, zegt An Schaubroeck, woordvoerder van Aspiravi Groep waartoe Limburg Wind(t) behoort. “Een bepaalde verwoording in de oorspronkelijke vergunning was incorrect. Die onzorgvuldigheid is rechtgezet, waardoor er een finale vergunning kon worden toegekend.”

Impact op omgeving

Mark Vos (CD&V), burgemeester van Riemst reageert: “Wij hebben tijdens het schepencollege beslist dat we er niet meer verder tegen gaan procederen. Het project is al zo ver gevorderd dat het in deze weinig zin heeft. Bovendien kost het geld om in beroep te gaan”, zegt hij.

“Wat we wel jammer vinden, is dat de turbines in een open ruimte zijn gebouwd en dat er geen globale visie komt van hoe ze daar precies mee omgaan. Daarom hebben we gevraagd om een globale visie over het effect van windmolens op de omgeving. Vlaanderen heeft daarmee ingestemd. Voor die visie er komt, geven we geen gunstig advies aan toekomstige projecten.”

Het windpark in Bilzen en Riemst produceert jaarlijks elektriciteit voor zo’n 7.500 gezinnen. “Dat is een mooie bijdrage”, besluit Schaubroeck.