Schoonbekenaren starten petitie tegen kap van 20.000 bomen

Dorpelingen Valère Remans, Luigi Flaminio en Marie-Claire Brans zijn een petitie gestart tegen de bomenkap.
Foto Dalemans Dorpelingen Valère Remans, Luigi Flaminio en Marie-Claire Brans zijn een petitie gestart tegen de bomenkap.
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zal in de bossen van Schoonbeek zo'n 20.000 bomen kappen. Schoonbekenaar Luigi Flaminio is een petitie gestart. "De bomen zijn een belangrijke groene buffer tussen het dorp en de industrie." ANB spreekt van een misverstand. "Dit is geen kaalkap."

"Heel wat mensen maken zich ongerust, ze weten niet waarom de bomen geveld worden. De bossen zijn ons ook erg dierbaar. We gaan er wandelen en onze kinderen komen er spelen. Heel wat inwoners zijn echt verontwaardigd. Wat is het idee achter de kap?", vraagt Flaminio zich af. Lise Hendrick van ANB probeert de gemoederen te bedaren. Volgens haar is er iets misgelopen bij de communicatie. "Het wordt helemaal geen kaalkap. Er zullen ook geen bossen verdwijnen. We kappen bomen om de beste en meest gewenste bomen meer ruimte te geven om te groeien. We maken de bossen beter, mooier en aangenamer om te vertoeven, dat is onze enige bedoeling." Hendrick schrok wel even toen ze hoorde van de petitie. "Maar we vinden het niettemin fijn dat de mensen bezorgd zijn om de bossen in hun omgeving."

200 flyers

ANB is gestart met een campagne om de mensen van Schoonbeek correcter en duidelijker te informeren. "We hebben 200 flyers in de brievenbussen in Schoonbeek gestopt. We leggen in de flyers uit dat het kappen van de bomen selectief gebeurt en kadert in duurzaam bosbeheer. We zullen op een aantal plaatsen ook nieuwe bomen planten. We trekken hier lessen uit en zijn van plan om nog sneller dan anders mensen te informeren." (LXB)