Rezigers kunnen voortaan veiliger en comfortabeler de bus nemen op stationsplein

Het vernieuwde busstation werd donderdag ingehuldigd.
Karolien Coenen Het vernieuwde busstation werd donderdag ingehuldigd.
Pendelaars en schoolgaande jongeren die voortaan op de bus aan het station stappen, kunnen dat veiliger en comfortabeler doen dan vroeger. Donderdag mochten burgemeester Frieda Brepoels en direceur van De Lijn Heidi Roubben het nieuwe busstation inhuldigen. Hetgeen muzikaal werd ondersteund door een dixielandband. "Nu is het een wereld van verschil met vroeger", liet de ceo van De Lijn in Limburg horen.

Dagelijks rijden zo'n 200 bussen van en naar de bushaltes aan het station. Alleen al voor en na de schooltijd stromen daar zo'n 300 leerlingen toe. "We hebben het stationsplein een complete make-over gegeven", licht Paul Smeets, stafmedewerker infrastructuur bij De Lijn, toe. "Het busstation is nu herschapen in een overzichtelijk eilandperron met zeven bushaltes, schuilhuisjes, digitale infoborden en groenvoorzieningen." Pluspunt is de zee aan ruimte op het stationsplein. "We maakten de stoepen breder zodat er ruimte was voor schuilhuisjes die er vroeger niet eens stonden. Er zijn zes haltes voor streekbussen en één voor de belbussen."

Veiligheid

Extra aandacht ging uit naar de veiligheid van de zwakke weggebruikers. "Vroeger kwamen auto's en zwakke weggebruikers in conflict met elkaar. Dat is nu verleden tijd", aldus Heidi Roubben. "De circulatie van de bussen die toekomen en vertrekken aan het station is zo geregeld dat ze rechtdoor moeten rijden op het nabijgelegen druk kruispunt. En ze slaan meer af zodat er minder opstoppingen ontstaan." De herinrichting kost 1,9 miljoen euro. De stad neemt hiervan zo'n 1,2 miljoen euro voor z'n rekening, De Lijn brengt 617.000 euro in. "Het stationsplein is meer dan een perron met bushaltes", zegt Frieda Brepoels. "Het is een belevingsplaats geworden. We legden op de vroegere stelplaats van De Lijn een parking aan voor 45 auto's." Schepen van Openbare Werken Guido Cleuren deelde nog mee dat een voetpad werd aangelegd naar de scholencampus op de Sint-Martinusstraat. "We voorzien ook nog een fietspad die het stadion verbindt met de school op de Sint- Lambertuslaan.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.