Raad van State verklaart gemeenteraadsverkiezingen Bilzen ongeldig: inwoners opnieuw naar de stembus

Oud-burgemeester Johan Sauwens diende een klacht in tegen het verloop van de verkiezingen.
Bart Borgerhoff Oud-burgemeester Johan Sauwens diende een klacht in tegen het verloop van de verkiezingen.
De gemeenteraadsverkiezingen in Bilzen zijn ongeldig verklaard. De Bilzenaren moeten dus opnieuw gaan stemmen. Dat heeft de Raad Van State beslist, die ex-burgemeester Johan Sauwens zo gelijk geeft. Huidig burgemeester Bruno Steegen ontkent dat er fraude is gepleegd.

In het arrest worden verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling tussen de lijsten kunnen hebben beïnvloed. “Voor vijf stembureaus zijn er door het telbureau één tot drie stembiljetten minder geteld dan er volgens het stembureau stembiljetten in de stembus zaten, in één stembureau heeft niet iedereen die zich voor de gemeenteraadsverkiezing kwam aanbieden, een stem kunnen uitbrengen, en in een ander stembureau zijn er vijf stembiljetten minder in de stembus gevonden dan er zich kiezers hebben aangemeld”, klinkt het.

De auditeur van de Raad van State oordeelde begin april al dat de gemeenteraadsverkiezingen in Bilzen ongeldig zijn. De Raad van State heeft dat oordeel dus gevolgd. De Bilzenaren zullen wellicht op 16 juni opnieuw naar de stembus moeten. Dat is dan de derde keer in een half jaar tijd. De organisatie van de eigenlijke stembusgang alleen al, zal de belastingbetaler 70.000 euro kosten. De campagnes zullen ook opnieuw gevoerd worden, inclusief borden langs de kant van de weg. Nieuwe borden, ook. Want een aantal kandidaten die in oktober opkwamen, worden in de komende stembusgang vervangen door nieuwkomers. Het finale kostenplaatje van deze beslissing zal dus nog aardig wat hoger uitvallen dan ‘louter’ 70.000 euro.

Coalitie verdergezet met één zetel overschot

In de Limburgse stad besloten N-VA, Beter Bilzen (Open Vld) en Bilzen Bruist (sp.a) na 14 oktober om hun coalitie voort te zetten met één zetel op overschot. Groen verloor na het laatste telbureau met slechts vijf stemmen verschil een zetel aan Bilzen Bruist, waardoor de huidige meerderheid van N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist nipt verder kon. N-VA-burgemeester Frieda Brepoels gaf de sjerp wel af aan Bruno Steegen van Beter Bilzen.

Ex-burgemeester Johan Sauwens van de partij Trots op Bilzen, dat veruit de grootste fractie in de gemeenteraad bleef en opnieuw werd buitengesloten, trok na de verkiezingen naar de Raad van State, omdat de Raad voor Verkiezingsbetwistingen niet inging op de vraag van de partij om de verkiezingen nietig te verklaren.

Sauwens reageert tevreden op de beslissing. “Er zijn te veel fouten gebeurd en die hebben de doorslag gegeven voor de laatste zetel. Daardoor heeft de heel krappe meerderheid blijkbaar ten onrechte een zetel extra binnengehaald”, zegt hij aan de VRT.

“Geen fraude of bedrog gepleegd”

Burgemeester Steegen (Beter Bilzen) betreurt de beslissing dan weer en neemt Cassatieberoep in beraad. “Dit is niet leuk, zeker niet voor diegenen die het georganiseerd hebben”, zegt Bruno Steegen. “Er is geen fraude of bedrog gepleegd, en er waren geen opmerkingen of klachten bij de telbureaus.”

Ook de Raad voor Verkiezingsbetwistingen zag geen reden om de verkiezingen ongeldig te verklaren. “De auditeur van de Raad van State zegt ook dat er wat misnoteringen zijn, omdat we hier nog met potlood en papier stemmen. Als dat nu de reden is om het ongeldig te verklaren, dan vind ik dat een beetje bizar”, zegt Steegen. “De reden is dat het zo nipt was, denk ik. Er is één iemand die ermee verder is gegaan omdat hij de verkiezingen heeft verloren.”

“Er moeten binnen 50 dagen verkiezingen georganiseerd worden, dus dan is 16 juni de laatste zondag dat we het kunnen doen”, stelt Steegen. “Maar dat moeten we nog even afwachten, want er is nog Cassatieberoep mogelijk. We gaan ons beraden en goed nalezen wat er juist in het arrest staat.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vangeel guido

  Laat Sauwens nu maar eens zien wie de baas is.Ik moet weer papieren gaan halen en de benzine is weer gratis zeker meneer Sauwens ?????

 • Albert Hendrix

  Diegene die gefraudeerd heeft moet de kosten betalen en uitgesloten worden uit alle politiek.

 • Hans Benoit

  De huidige coalitie krijgt de boemerang pal terug in eigen gezicht.

 • ray monty

  ik versta dat niet bij mij was er melding van onregelmatigheden in het stemhokje maar omdat de auditeur maar een pover onderzoek deed en ik het op de zitting niet mocht weerleggen werd het wegens onvoldoende gegrondheid verworpen. Waarom nog een zitting houden als je niet meer de juiste en nieuwe bewijzen mag voorleggen.

 • Wesley Kenis

  Zijn dan ook alle beslissingen ongeldig????