OVAM neemt extra bodemstalen bij Bilzense bioboerderij

BioForum Vlaanderen: “Bioboeren lopen verhoogd risico op dioxineoverschrijding”

Eieren van biokippen die scharrelen op vervuilde grond lopen risico op de dioxineoverschrijding
CHRIS SEL Eieren van biokippen die scharrelen op vervuilde grond lopen risico op de dioxineoverschrijding
De bioboerderij van pluimveehouder Willy Poesmans uit Bilzen is voorlopig geblokkeerd door het FAVV. Het Voedselagentschap heeft dinsdag 100.000 bio-eieren van het bedrijf teruggeroepen wegens een lichte overschrijding van de Europese norm van dioxines en dioxineachtige stoffen in de eieren. OVAM gaat nu extra bodemstalen nemen om te kijken of de gronden van Poesmans  vervuild zijn.

Het FAVV voert momenteel een onderzoek naar de Limburgse pluimveehouder. “We zijn ter plaatse geweest om stalen te nemen en dat onderzoek is momenteel lopende. Het bedrijf is geblokkeerd, dus momenteel mogen er geen eieren in verkoop komen, en dat kan nog enkele weken duren tot we duidelijkheid hebben over de analyse”, zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerster van het FAVV.  “Pcb staat voor polychloorbifenyl. Het zijn chemicaliën die tussen 1920 en 1980 verwerkt werden in allerlei producten, zoals isolatie, verf, plastics en elektronica. Eind jaren 70 werden ze verboden, maar ze zijn nog steeds aanwezig in het leefmilieu.”

 Biokip nieuwe risicokip?

“Vlaanderen kampt met een historische bodemverontreiniging, en het klopt dus dat biologische kippenboeren die meer inzetten op dierenwelzijn en die vrije uitloop voor hun kippen organiseren een verhoogd risico lopen”, zegt Sabrina Proserpio van BioForum Vlaanderen vzw. “Bij het scharrelen op een verontreinigde bodem kunnen kippen vervuilde bodemdeeltjes binnen krijgen. Er zijn niet veel deeltjes nodig voor een kip om de normen al te overschrijden. Ook wanneer een kip wormen eet uit een vervuilde bodem, kunnen haar eieren besmet worden. We plaatsen als biosector gezondheid voorop en staan volledig achter deze controles van het Federaal Voedselagentschap. De controles laten toe in te grijpen voordat er daadwerkelijk schade kan aangericht worden. Biologische bedrijven worden naast de controles van FAVV elk jaar ook grondig gecontroleerd via de onafhankelijke biocontrole”, besluit Proserpio.

Geruststellend

Is het gevaarlijk om besmette eieren te eten? De stoffen kunnen een kankerverwekkend effect hebben. Het FAVV benadrukt dat haar stalen in 2018 voor 99,9 procent conform waren en dus geruststellend zijn. Bovendien zijn er sinds 2013 nog maar drie terugroepingen voor eieren met deze problematiek geweest.De eieren werden verdeeld via de winkels van Delhaize, Carrefour, Cora, Match, Intermarché en enkele groothandels. De bio-eieren hebben als referentie OBE7050, die op de eieren gedrukt staat.

Extra stalen

Maar OVAM neemt geen risico. “Noch bij onze bodemafdeling, noch in het grondeninformatieregister, noch bij ons team terreincontrole is er info terug te vinden over dit perceel in Bilzen. Er is ook geen sprake van een ‘risico-acitivteit’ op dit terrein die noopt tot bodemonderzoek. Ik vrees dus dat we geen uitsluitsel kunnen geven over de herkomst van die pcb’s. Om toch zeker dit zijn gaan we er extra bodemstalen nemen om te laten analyseren”, zegt woordvoerder Jan Verheyen van OVAM.

Risico beperken

Maar moet men in de toekomst de bodem van bioboeren niet eerder preventief op vervuiling laten analyseren? “Het voedselveiligheidsbeleid in België is een federale bevoegdheid van minister Denis Ducarme. Zijn FAVV voert het beleid uit en doet steekproefsgewijs controles. Als een overschrijding van een bepaalde norm wordt vastgesteld, wordt door het FAVV steeds naar de bron van het probleem gezocht (omgevingsfactoren zoals lucht, water, wilde dieren, bodem, ...). De producent is verantwoordelijk om een marktconform product op de markt te brengen, dat voldoet aan de normen. Producten die niet conform zijn worden uit de handel gehaald. Bij de aankoop van een stuk grond is telkens een bodemattest, waardoor de nieuwe eigenaar de veiligheid kan inschatten. Mocht uit het verder onderzoek inderdaad blijken dat de omgevingsfactor bodem wederkerend is, dient verder bekeken te worden hoe het risico optimaal kan beperkt worden” zegt woordvoerder Gerrit Budts van  Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.