Opwaardering dorpskern
Grote-Spouwen in Bilzen

Nieuw plein in Grote spouwen waardoor de dorpskern opgewaardeerd is.
Mine Dalemans Nieuw plein in Grote spouwen waardoor de dorpskern opgewaardeerd is.
De dorpskern van Grote-Spouwen, één van de kerkdorpen van Groot-Bilzen, is opgewaardeerd. De parking was verouderd. Er waren weinig groene accenten in het centrum van het dorp. Reden genoeg voor de stad om het plein en aansluitende straten her in te richten. De rest van de openbare ruimte was quasi verhard. De stoeppaden waren zodanig breed dat ze als het ware uitnodigden om er met wagens op te parkeren. “Nu hebben we gezorgd voor een vergroening van de dorpskern”, stelt de schepen van openbare werken Guido Cleuren (Beter Bilzen). “Van de al bestaande parking tegenover de oude parochiezaal hebben we een groene zone gemaakt.”

Een rustplek

Vergroening van de dorpskern van Grote-Spouwen.
Mine Dalemans Vergroening van de dorpskern van Grote-Spouwen.

Binnen deze zone werd een wandelpad aangelegd. Verder werd een rustplek met zitbanken voorzien. “De ruimte langs de school werd omgevormd tot een groene parkeerplaats”, vult de schepen aan. In de dorpskern van Grote- Spouwen kunnen voortaan 55 wagens parkeren. En vier hiervan zijn bestemd voor gehandicapten. De focus bij de herinrichting lag ook op het meer toegankelijk maken van het openbaar vervoer. “De bushalte werd verhoogd zodat het instappen makkelijker kan verlopen”, zegt Guido Cleuren. “Er staat ook een nieuw bushokje met een overdekte fietsenstalling. De rijweg werd geasfalteerd. Aan het kruispunt werd een verkeersplateau aangelegd. Hetgeen bedoeld is om de snelheid van het gemotoriseerd verkeer te matigen, en de voetgangers veiliger te laten oversteken.” Voor de realisatie van de werken heeft de stad 650.000 euro uitgetrokken.

Schepen van openbare werken Guido Cleuren en Baudouin Wolwertz bij de heringerichte dorpskern van Grote-Spouwen.
Mine Dalemans Schepen van openbare werken Guido Cleuren en Baudouin Wolwertz bij de heringerichte dorpskern van Grote-Spouwen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.