Leraren ontdekken techniek in bedrijven

Veel vrouwelijke leerkrachten gingen enthousiast aan de slag tijdens de workshops.
Borgerhoff Veel vrouwelijke leerkrachten gingen enthousiast aan de slag tijdens de workshops.
Gisteren konden zo'n 200 leraren die lesgeven in 85 kleuter- en lagere scholen verspreid in Limburg kennismaken met techniek in 14 bedrijven. Daar ging een workshop over techniek door en werd een rondleiding gehouden waardoor de onderwijzers wat ze in de klas over techniek moeten uitleggen kunnen toetsen aan de realiteit op de werkvloer.

Dat is de insteek van STEM@work, organisator van de wokshops. Het gaat om een nieuw initiatief van Provinciaal Steunpunt Onderwijs dat volop medewerking krijgt van gedeputeerde van onderwijs Jean- Paul Peuskens en de Kamer van Koophandel Limburg. Een van de bedrijven die meededen was de steenfabriek Vandersanden. Eerst kregen de leraren uitleg in een workshop rond tandwielen en riemen die machines in beweging zetten.


"Zelf ben ik niet zo technisch aangelegd maar het boeit me wel", bekende Wendy Nies, juf in de Europaschool in Genk. "Tijdens onze opleiding kregen we niks over techniek en hoe we dat moesten overbrengen op de kinderen. Nu krijgen we dat op kindermaat", besloot ze.


Alle leraren kregen een doosje met tandwieltjes die ze zodanig moesten bevestigen op een bord dat ze in elkaar konden draaien. "Zo maken we geribbeld karton, een sterk materiaal dat in bedrijven gebruikt wordt", legde Sabine Wijnants van basisschool De Bilter uit Heers. Dat zo'n aanpak nodig en nuttig is, blijkt uit de inspectieverslagen van de doorlichting van scholen. "Bijna één op de drie kreeg een onvoldoende op het vlak van techniek en wetenschap", liet Peter Bogaerts van STEM@work weten. (LXB)