Klein Schotland op kasteel Alden Biesen

Landcommanderij Alden Biesen en omliggend domein zijn dit weekend het decor van het Schots Weekend. Alden Biesen wordt klein Schotland met livemuziek van onder andere folkgroepen, competities van doedelzakbands, highland dance en proeverijen al of niet met whisky.

Een van de blikvangers is het concert van de Scots Guards.


Niet enkel worden ze geprezen voor hun muziek. Ook zijn de muzikanten een streling voor het oog met hun knalrode kostuums en de zwarte berenmutsen. Een andere publiekstrekker zijn de stoere mannen en vrouwen in kilt die strijden voor de titels in highland games. Ze gooien met houten palen van vier meter lang. Ze bekampen elkaar in het torsen van zware gewichten.

Highland-games

Nieuw dit jaar zijn de highlandgames voor kids. Kinderen testen hun kracht en behendigheid met gelijkaardige proeven als de volwassen deelnemers maar de proeven zijn aangepast aan de leeftijd van de kids. Elders op het domein kan je kennismaken van andere aspecten van de Schotse cultuur.


Zo kan je flaneren op een Schotse markt. De apotheose vindt zondag plaats als de chieftain of de peter van het event - dit jaar is dat de gouverneur van Nederlands-Limburg Theo Bovens - de mass band leidt. Goed 400 doendezakspelers musiceren samen.


(LXB)