Jong en oud viert "dé match in jaren"

MET 1.200 SUPPORTERS VAN SPOUWEN-MOPERTINGEN NAAR ANDERLECHT

De kleuters bereiden een dansje voor.
Mine Dalemans De kleuters bereiden een dansje voor.
Of het nu kleuters zijn of hoogbejaarden, alle inwoners van Spouwen en Mopertingen supporteren mee voor "dé match in jaren". De lokale voetbalclub speelt vanavond tegen Anderlecht. "Een droomloting die zich maar eens om de dertig jaar voordoet", juicht Luc Janssen, de fiere voorzitter van de Fusieclub Spouwen-Mopertingen.

De helft van de supporters gaat mee naar Anderlecht, de andere helft volgt allicht de match op televisie thuis of op café. Welgeteld 1.200 supporters of ongeveer een vierde van de inwoners van Spouwen en Mopertingen, trekken met een karavaan en onder escorte van de politie met liefst 23 bussen naar het Constant Vandestockstadion. De nestor onder die supporters is Arnold Parhoens (90) uit Mopertingen. "Ik blijf niet thuis", roept de krasse negentiger. In Anderlecht is hij nog nooit geweest. "Maar ik ben een supporter in hart en nieren. Altijd geweest en dat zal zo blijven! Ik voel me trouwens een stuk jonger dan negentig en het is gezond voor me om te supporteren."


"Ze maken geen kans om te winnen", beseft Parhoens. "Het is David tegen Goliath. Maar dat laat ik niet aan mijn hart komen. Ik ga van de sfeer genieten."


De sfeer zit al dagen goed in bij De Moppies, de stedelijke basisschool in Mopertingen. De 145 kleuters en kinderen van de school zijn al heel de week in de ban van voetbal en dé match. Ook de directie en de tien leraren op de school bouwen mee aan een groots voetbalfeest.

Luc Janssen liet sjaals maken met logo's van beide clubs.
Mine Dalemans Luc Janssen liet sjaals maken met logo's van beide clubs.

Lied gemaakt

"We hebben de kans gegrepen om een projectweek rond voetbal op te zetten", zegt Guy Brepoels, directeur van de school. Op de speelplaats wapperen geel-blauwe vlaggetjes. Tegen de gevel van een klas hangt een spandoek. Kinderen hebben het beschilderd met een lied dat ze speciaal naar aanleiding van de match hebben gemaakt: Olé, olé, de Moppies supporteren mee!" Zelfs de kleuters knutselden pompoms. "De spelers zijn op school geweest. Ze hebben handtekeningen uitgedeeld en brachten elke klas een bezoekje", zegt juf Christel Valkenborgh. "We zijn ondertussen druk bezig om een dansje voor hen en de supporters aan te leren."


Heel wat fans die vandaag met de bus naar Anderlecht vertrekken, zijn zowel supporter van Anderlecht als van Spouwen- Mopertingen. Een van hen is voorzitter Luc Janssen. "Ik stap met een dubbel gevoel op de bus", geeft hij toe. "Ik ben al jaren supporter van paars-wit. Ik heb zelfs lang een abonnement gehad. Maar vanavond klopt mijn hart voor Spouwen- Mopertingen. Als Anderlecht scoort, ga ik me rustig houden. Als wij winnen, zal ik dolblij zijn maar ik ben een nuchtere mens."


Om zijn dubbelgevoel bij de bekermatch en het unieke van de wedstrijd te tonen, heeft de voorzitter 350 sjaals met de kleuren van de twee clubs op laten maken. "Het zijn collectoritems want wanneer gaan we nog eens een match tegen zo'n topclub spelen?", vraagt hij.

Arnold Parhoens is de oudste supporter.
Mine Dalemans Arnold Parhoens is de oudste supporter.