Gouverneur van Nederlands-Limburg heeft een Belgische als secretaresse

"Ik ben een stille kracht achter de schermen"

Marleen Verding (57) begon in 2005 als uitzendkracht bij het provinciebestuur van Nederlands-Limburg. Een tijdelijke job, zo bleek. Kennelijk deed ze het toen zo goed dat ze secretaresse werd van de gouverneur die ook commissaris is van de koning. Eerst diende ze Leon Frissen, nu Theo Boven. "Ik kom uit de privé", bekende ze. Jarenlang ben ik secretaresse geweest bij bedrijven, en nu vervul ik de functie voor een overheid. Ik ben erin ingerold".

Een wereld van verschil? "Toen ik voor bedrijven werkte was ik meer betrokken bij het reilen en zeilen in een onderneming. Nu maak ik deel uit van een team dat de gouverneur ondersteunt. Elke maandag zitten we rond de tafel en bespreken we z'n afspraken. Wat is nu doe, is in tegenstelling tot m'n vorige jobs niet meetbaar.

Agenda

Een gouverneur is een druk bezet persoon die leeft naar of geleefd wordt door z'n agenda. "De gouverneur heeft twee secretaresses. Samen met m'n collega beheer ik z'n agenda", legde Marleen uit. Daar ben ik drie vierde van m'n tijd mee zoet. Zijn agenda is héél strikt ingevuld. Er is bijna geen gaatje in te vinden. Vaak is het puzzelen om alle afspraken ingepland te krijgen." De rest van haar taak besteedt Marleen aan het ontvangen van gasten die bij de gouverneur over de vloer komen."Ik ben de gastvrouw. En zoals het betaamt, zorg ik dat de gasten een kop koffie krijgen of een paraplu voor als het regent. Alles draait om organisatie. Als secretaresse ben ik een stille kracht die werkt achter de schermen".

Geen baas

Discreet en integer zijn! Het zijn belangrijke eigenschappen van een secretaresse. Nog meer voor een gouverneur? "Zeker weten", liet Marleen horen. "Bij bedrijven heb je een baas boven je staan. De gouverneur kruipt niet in de rol van baas. Ik heb met hem geen verhouding van baas tot knecht. Veeleisend is hij niet. Hij is een aardige man. Hij komt héél rustig over en is toegankelijk. En vooral, hij heeft humor". Een Belgische als secretaresse bij onze noorderburen? "Een nieuwe wereld ging voor me open. Het is  aanpassen. De taal is anders, ook al zijn we Limburgers", bekende Marleen. "Er werd in het begin wel eens gelachen met wat ik zei. Een voorbeeld? Bij ons spreken ze van de stomerij, hier van de droogkuis.

De koningin

Een gouverneur doorkruist héél de provincie. En de secretaresse mag mee? "Dat is niet zo. Toch heb ik leuke momenten mogen meemaken. Thor en Weert mochten toen Beatrix nog het staatshoofd was de koninginnedag organiseren. Ik mocht erbij zijn. Meer nog, ik moest de gastvrouw zijn van de koningin. Toen heb ik ook de hand van prins Willem- Alexander (nu koning) mogen schudden." Belangrijk voor een secretaresse is een goed voorkomen. "Dat is niet anders als je werkt voor een gouverneur", stelde Marleen. "De kleren maken de vrouw. Ik heb een soort zesde zintuig om de juiste kleren aan te doen. Ik draag geen Chanelpakje, ik loop niet te opvallend gekleed."

Marleen Verding is secretaresse van Theo Bovens, gouverneur in Nederlands- Limburg.
Mine Dalemans Marleen Verding is secretaresse van Theo Bovens, gouverneur in Nederlands- Limburg.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.