Gezondheidsconsulente herademt en herleeft na paniekaanvallen

Noëlla Appermans schrijft boek over ademnood en wat je daaraan kunt doen

Noëlla Appermans (58), gezondheidsconsulente uit Bilzen, kampte 40 jaar met chronische ademnood en paniekaanvallen. Ze kreeg die overdag in de bib, in de auto of in de bioscoop, en ook ‘s nachts terwijl ze sliep. “Het voelde alsof ik onder water gehouden werd en niet naar boven kon”, vertelt ze. 
Noëlle Appermans met haar boek "Heradem”
Mine Dalemans Noëlle Appermans met haar boek "Heradem”

Na een vruchteloze zoektocht van bijna 40 jaar, is ze er eindelijk van verlost dankzij de ademmethode van Buteyko. De Russisch professor heeft een techniek bedacht om anders te leren ademen bij chronische hyperventilatie. Afstappen van een diepe ademhaling, zuinig en rustig vanuit de buik, en altijd via de neus in- en uitademen, vormt de kern van de methode.

Heradem

Over de Buteyko-methode, de oefeningen om anders te ademen en hoe Noëlla die zelf heeft ervaren, schreef ze het boek ‘Heradem’. Niet evident om een boek te schrijven over een aandoening waarmee je niet graag mee naar buiten wil komen. “Ik besliste uit de kast te komen. Zo voelde het na al die jaren voor mij”, zegt ze. Jaren heb ik er niet over durven praten. Ik heb mijn ademnood en aanvallen goed verborgen kunnen houden. Ik was bang om op onbegrip te stuiten”, vertelt Noëlla.

Getekend

Vier decennia wogen de aanvallen zwaar op haar dagelijks leven en welbevinden op lichamelijk en mentaal vlak. “Het gebeurde dat ik op de snelweg achter het stuur van mijn wagen plots in paniek schoot en dat ik de auto aan de kant moest zetten tot ik de controle over mijn lichaam terugvond. Hyperventilatie snijdt niet enkel je adem af. Je voelt je ledematen niet meer! Je spieren verkrampen. Paniek maakt zich van je meester en vluchten is dan meestal de enige uitweg.” 

Met het boek doorbreekt ze haar gène om te spreken over haar aanvallen. “Ik wil mensen die ermee kampen helpen door hen uit te leggen hoe ze uit die vicieuze cirkel van chronische hyperventilatie kunnen geraken. Nu ik vrij ben van aanvallen, leid ik weer een normaal leven”.

Anders ademen

Ze heeft gevochten tegen de aanvallen. “Veelal had ik valium op zak, voor de noodgevallen, om te kalmeren en de aanval onder controle te houden”, zegt Appermans. “Bij een aanval wordt veelal gezegd dat je diep moet ademen. Verkeerd! Het biedt geen soelaas om van de aanvallen af te geraken”, zegt ze. “De Buteyko-methode raadt aan net minder diep en rustiger te ademen. Normaal ademen we 12 à 18 keer per minuut uit, bij hyperventilatie is dat 20 tot 25 keer. Adem door de neus in en uit en vanuit je buik, niet vanuit je borstkas. Ontspan je schouders en je middenrif. Zuiniger ademen is nodig. Less is more!  Bovendien is het kwestie om méér zuurstof in het bloed op te nemen. Hiervoor heb je voldoende CO2 nodig. Bij hyperventilatie heb je door het overmatig uitademen hier een tekort aan.” 

Meer info over het boek en de Buteyko-methode via mail naar noella.apermans@hotmail.com

Noëlle Appermans sschreef het  boek "Heradem"
Mine Dalemans Noëlle Appermans sschreef het boek "Heradem"Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.