Fedasil heeft plannen voor asielcentrum in Bilzen

Maggie De Block.
Photo News Maggie De Block.
Fedasil heeft plannen om een nieuw asielcentrum in Grote-Spouwen (Bilzen) te openen. Het zou gaan om een tijdelijke opvangplaats in het oude woonzorgcentrum Ark van Noé, aan de Rode Kruislaan, schrijft Het Belang van Limburg vrijdag.

Fedasil kampt al sinds de zomer met capaciteitsproblemen waardoor bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) constant op zoek moet naar extra bedden. Tijdens die zoektocht is het oog van Fedasil nu op de oude gebouwen van woonzorgcentrum Ark van Noé in Grote-Spouwen gevallen. 

Vorige maand verhuisden alle bewoners immers naar een nieuwbouw. De asielzoekers zouden tijdelijk kunnen worden ondergebracht in het oude pand, dat 57 bedden telt. Maandag staat er overleg gepland tussen het kabinet van de minister en het gemeentebestuur van Bilzen. Daar zal worden besproken of het oude pand dienst kan doen als asielcentrum en aan hoeveel asielzoekers het gebouw eventueel plaats kan bieden. De opvang zou worden beheerd door het Rode Kruis.

Burgemeester Johan Sauwens
Karolien Coenen Burgemeester Johan Sauwens

Ongunstig brandadvies

Burgemeester Johan Sauwens beweert zelf donderdag pas door Fedasil op de hoogte te zijn gebracht. “Best laconiek dat ik bijna gelijktijdig met de pers op de hoogte werd gesteld”, laat hij zich ontvallen. “Ik heb gevraagd om snel meer duidelijkheid te scheppen en drong aan op een spoedig overleg. Veel Bilzenaren reageren onrustig en zitten met heel wat vragen. Begrijp me niet verkeerd: we moeten mensen tijdens de winter uiteraard niet in Brusselse parken laten slapen. Ik heb begrip voor het feit dat de regering er alles aan doet om die mensen zo goed als mogelijk op te vangen. Alleen is de locatie erg eigenaardig. Het gebouw heeft een ongunstig brandweerattest en beschikt amper over buitenruimtes. Het is ook niet voor niets dat de oorspronkelijke bewoners naar een nieuwbouw zijn verhuisd. Als de inwoners van het asielcentrum straks willen voetballen of buitenspelen, kan dat moeilijk op straat. Dat zal maandag allemaal uitvoerig besproken worden.”

Foto ter illustratie.
photo_news Foto ter illustratie.57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eve Dortant

  Zoals burgemeester Sauwens al opmerkt: een negarief brandweerattest voor het gebouw en praktisch geen buitenruimte! Dus waar moeten ze heen om zich buiten te ontspannen? Het idyllische speeltuintje in het groen op korte afstand om de hoek bovenaan het Kalverpad zullen ze snel ontdekt hebben als het ideale plekje...

 • Carlo Vandebroek

  Waar is Beter Bilzen nu? Toch niet in Grote-Spouwen!

 • eric maier

  Wacht even. Een regering in lopende zaken, mag technisch enkel de lopende zaken afhandelen en geen nieuwe beslissingen nemen die ook nieuwe budgetten eisen. Toch heeft ze vanaf dag 1 bakken geld tevoorschijn getoverd, het gat in Fedasiel is sterk toegenomen, waar Francken de duimen aanschroefde en structuur uiteenzette om een toestroom te vermijden. maw belgie promoten als geen paradijs. Maggie heeft de toename zelf veroorzaakt. Er moesten straffen gevorderd worden tegen zo iemand.

 • avelino garcia

  Ze blijven aan politiek doen als zombies, oerdom en of hypocriet.Voor al die vluchtelingen is er gewoon geen huisvesting en geen geld, waar zijn die losers toch mee bezig? daarbij komt dat Irakezen en Syriërs zich nooit kunnen integreren, ze zullen bijvoorbeeld nooit toelaten dat hun kinderen hier met een Europeaan kunnen trouwen. Kijk wat er gebeurt met de Turken die hier geboren en getogen zijn, integratie is zero, zij staan voor segregatie en Turkije komt eerst. Ze weten niets over België

 • Lea Van Heybeeck

  Méér en méér van onze mensen beginnen in de armoede te geraken, ouderen die het rusthuis niet meer kunnen betalen, lange lijsten voor gehandicapten, zorg voor jongeren, lange lijsten van soc.woningen enz.. Een regelrechte schande is het dat er momenteel miljoenen en miljarden worden uitgegeven voor een migratie van vreemdelingen die het volk nooit heeft gevraagd. Het is ons allemaal door de strot geduwd, zonder enig overleg. Dit zal zware gevolgen hebben....