Expo GEKADERD naar aanleiding van
180 jaar scheiding beide Limburgen

Gedeputeerde Igor Philtjes bij een werk van één van de 17 kunstenaars uit Belgisch-Limburg die hun schilderijen tonen op GEKADERD, een expo in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht.
Xavier Lenaers Gedeputeerde Igor Philtjes bij een werk van één van de 17 kunstenaars uit Belgisch-Limburg die hun schilderijen tonen op GEKADERD, een expo in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht.
Exact 180 jaar geleden werd het Verdrag van Londen ondertekend waardoor de beide Limburgen, die negen jaar na de onafhankelijkheid van België (1830) nog samen waren, definitief van elkaar werden gescheiden. “Ondanks 180 jaar scheiding, of misschien net dankzij, werken we in het grensoverschrijdende Limburg nauw samen”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde voor toerisme en cultuur in Belgisch-Limburg.  Dat blijkt met GEKADERD, een expo die nog tot 30 augustus dit jaar loopt in het Gouvernement aan de Maas (het provinciehuis van Nederlands- Limburg) in Maastricht.

Collectie

“De expo vertelt dat er heel wat is waarin we verschillen en zeker net zoveel wat ons bindt”, vervolgt Philtjens. “We hebben elk onze eigenheid, maar vinden elkaar ook in de typische gastvrijheid, de zin voor ondernemerschap en het toeristisch potentieel.” Ook GEKADERD illustreert hoe, doorheen verschillen en gelijkenissen,  grensoverschrijdend samenwerken kan. Zeventien kunstenaars uit Belgisch-Limburg stellen werken tentoon in het Gouvernement. Ook hangen er doeken van buitenlandse kunstenaars die een inspiratiebron waren voor de Limburgse schilders. “Met de expo willen we ook de kunstcollectie van de provincie Limburg tonen aan het grote publiek”, licht Igor Philtjens verder toe. Momenteel bestaat de collectie uit iets meer dan 2000 werken. Voor méér achtergrond over de kunstwerken kan je de app.gekaderd.be raadplegen. Mer ino over GEKADERD op www.gekaderd.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.