Dinsdag uitspraak over de (on)geldigheid van de verkiezingen in Bilzen

Moeten oud-burgemeester en fractieleider van Trots op Bilzen en andere Bilzenaren straks opnieuw naar de stembus? Daar beslist nu dinsdag de Raad van State over.
Bart Borgerhoff Moeten oud-burgemeester en fractieleider van Trots op Bilzen en andere Bilzenaren straks opnieuw naar de stembus? Daar beslist nu dinsdag de Raad van State over.
De Raad van State doet dinsdag uitspraak over de (on)geldigheid van de verkiezingen voor de samenstelling van de gemeenteraad in Bilzen. Afgelopen vrijdag mochten de advocaten van de stad en die van de open stadslijst Trots op Bilzen (TOB) voor de laatste keer pleiten.

Moeten de kiesgerechtigde Bilzenaren zes maanden na de verkiezingen van oktober 2018 opnieuw naar de stembus? Of beslissen de rechters van de Raad van State dat de stemmen in een aantal kiesbureaus opnieuw moeten geteld worden? Of is de uitslag van de verkiezingen alsnog geldig waardoor de huidige meerderheid (N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist) de stad verder kan besturen? 

De auditeur van de Raad van State vindt dat de verkiezingen ongeldig (lees, nietig) verklaard moeten worden. Ze heeft hiervoor argumenten gevonden. Zo hebben vier niet-Belgen gestemd voor de provincieraad. Wat wettelijk niet is toegestaan gezien ze enkel voor de gemeenteraad kunnen stemmen. Bovendien zijn er kleine en grote verschillen tussen het aantal stembiljetten in zo’n 20 van de 39 kiesbureaus en het aantal brieven die bij het telbureau toekwamen. Op 14 oktober 2018 bleek dat de partij Groen - ze haalde een zetel bij de verkiezingen - vijf stemmen te weinig kreeg om een tweede verkozene af te vaardigen in de nieuwe gemeenteraad.

Wie bestuurt?

Bij een tweede zetel zou een andere meerderheid dan de huidige Bilzen besturen. Johan Sauwens, de kopman van TOB, had een voorakkoord met Groen om met nog een derde partij een coalitie te vormen. Groen stapte naar de Raad van Verkiezingsbetwistingen die de klacht verwierp. Even later legden Johan Sauwens en partijgenoot Guy Sillen ook klacht neer bij dezelfde raad, en ook die werd niet gegrond verklaard. Hiertegen ging TOB in beroep bij de Raad van State die nu de knoop moet doorhakken.  Dat doet ze uitzonderlijk vier dagen na de laatste beraadslaging. Ze wil zo een eind maken aan de onzekerheid over wie nu de stad straks gaat besturen.

Mag huidig burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen) die een coalitie vormt met de N-VA en Bilzen Bruist de stad blijven besturen?
Karolien Coenen Mag huidig burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen) die een coalitie vormt met de N-VA en Bilzen Bruist de stad blijven besturen?Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.