Broer en zus naar Rio

BADMINTONSPELERS OP SPANDOEK STADHUIS

Burgemeester Frieda Brepoels poseert trots naast badmintonspelers Yuhan en Lianne Tan, die naar de Olympische spelen in Rio mogen.
Foto Mine Dalemans Burgemeester Frieda Brepoels poseert trots naast badmintonspelers Yuhan en Lianne Tan, die naar de Olympische spelen in Rio mogen.
Nog één week en dan vertrekken badmintonspelers Yuhan (29) en Lianne (25) Tan uit Bilzen naar de Olympische Spelen in Rio. Beiden combineren badminton met hun studies geneeskunde en tandheelkunde. In thuisstad Bilzen prijkt de volgende weken een groot spandoek met hun foto's tegen de zijgevel van het stadhuis. "Je moet het maar doen, topsport combineren met een zware studie. De twee zijn een voorbeeld voor veel jongeren", klikt het enthousiast.

"Natuurlijk komt er een groot volksfeest als er een medaille wordt gewonnen", lacht burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) die zelf enkele matchen gaat volgen op groot scherm in het Rio House in Oostende.


"Maar we mogen niet vooruit lopen op de feiten. Deelnemen aan de Olympische Spelen is op zich al belangrijk genoeg."

RV

Belgisch kampioen

Een jaar of zeven waren Yuhan (29) en Lianne (25) Tan uit Bilzen toen ze voor het eerst in contact kwamen met badminton. Zo'n twintig jaar later staan ze klaar om voor de tweede keer naar de Olympische Spelen te vertrekken. "De voorbereiding is goed verlopen, nu is het nog wachten op de loting voor de eerste groepsfase." Broer en zus zijn beiden Belgisch kampioen badminton en staan respectievelijk op de 51ste en 61ste plaats op de wereldranglijst. "Onze Indonesische vader speelde voor het plezier samen met ons in de tuin. Na mijn middelbare studies ben ik op hoger niveau beginnen spelen", vertelt Yuhan.


Hij combineert badminton met een studie geneeskunde in Maastricht. Zus Lianne koos voor tandheelkunde in Nijmegen. "Het is zwaar, maar leuk. In de aanloop naar de Spelen zorgt dat voor extra drukte." Wie nu het beste is van de twee? "Mannen zijn in het algemeen beter in de sport, omdat ze krachtiger en sneller zijn", lacht Yuhan.

Borgerhoff

Dagboek

De Olympische Spelen starten 5 augustus. In thuisstad Bilzen zal er alvast flink gesupporterd worden. "We zijn ontzettend trots op onze stadsgenoten. Volgens mij maken ze ook veel kans op een medaille", zegt de burgemeester. Dat broer en zus topsport combineren met hun zware studie, maakt het nog meer bijzonder. Wat een wilskracht en doorzettingsvermogen. Ze zijn een voorbeeld voor veel jonge mensen." De komende weken prijkt er een groot spandoek van Yuhan en Lianne aan het stadhuis. Alle belevenissen van broer en zus zijn ook te volgen via sociale media en de stedelijke website. "Ze houden voor ons een dagboek bij, zodat heel Bilzen en heel Vlaanderen kan meegenieten van hun avonturen in Rio. Op die manier zetten we de sport ook in de spotlight."


De plaatselijke badmintonclub waar Yuhan heel eventjes speelde, is minder betrokken bij het Olympisch avontuur. "Er worden geen speciale events georganiseerd", laat de club weten. Het straatcomité plant dan weer wel een erehaag te vormen als broer en zus terugkomen van de Spelen. Nu al staat er een Olympische toorts in de tuin van de twee. "Uiteraard zijn we trots! Bij hun terugkomst verzamelt de hele straat om hen proficiat te wensen en versieren we alles met vlagjes. En daar hoort een flesje bubbels bij natuurlijk", klinkt het enthousiast.