Brand in toekomstig asielcentrum Bilzen is met zekerheid aangestoken, gevolgen voor opening niet bekend

Brand Bilzen Asielcentrum.
qi Brand Bilzen Asielcentrum.
In de nacht van zondag op maandag woedde er een brand in het toekomstige asielcentrum van Bilzen. De vlammen sloegen er door het dak. Er vielen geen gewonden, maar de schade is aanzienlijk. De politie bevestigt aan HLN dat de brand is aangestoken. Het gebouw is inmiddels weer vrijgegeven. Of het asielcentrum op 15 december zal openen zoals gepland was, is nog niet duidelijk.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gebouw was vroeger een woonzorgcentrum maar stond al sinds begin oktober leeg. Minister van Migratie Maggie De Block (Open Vld) besliste eerder nog om er vanaf midden december een tijdelijk asielcentrum van te maken, wegens een tekort aan bedden. Vlaams Belang was niet te spreken over die beslissing. De voorbije weken waren er al twee protestacties tegen de mogelijke komst van 140 asielzoekers.

Het gebouw is na gerechtelijk onderzoek inmiddels opnieuw vrijgegeven. Dat maakte de lokale politie Bilzen-Riemst-Hoeselt vanmiddag bekend.

Het is nog niet duidelijk of het centrum zoals gepland op 15 december de deuren zal kunnen openen. Dat zegt Rode Kruis-Vlaanderen. “Op dit moment brengen we de schade in kaart en zijn de gevolgen voor de geplande opening nog niet gekend”, zegt het Rode Kruis in een persbericht. “We gaan de komende uren en dagen in overleg met het stadsbestuur, de eigenaar van het gebouw, Fedasil en de minister (Maggie De Block, red.) om afspraken te maken over de herstellingswerken die nodig zijn om het gebouw zo snel mogelijk terug operationeel te maken.”

Volgens het Rode Kruis zijn de 140 plaatsen die het voormalige woonzorgcentrum in Bilzen moeten komen “absoluut noodzakelijk”. “We werken samen met Fedasil om een antwoord te bieden op de steeds groter wordende nood aan opvangplaatsen in ons land, dat te wijten is aan een langere asielprocedure waardoor de uitstroom van het aantal asielzoekers heel laag is”, luidt het. “Hierdoor zijn er iedere maand honderden nieuwe opvangplaatsen nodig om iedereen een onderdak en basisbehoeften zoals maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij te bieden.”

(Lees verder onder de foto)

Pal tegenover het centrum hing dit spandoek al weken op.
Karolien Coenen Pal tegenover het centrum hing dit spandoek al weken op.

“Er zijn materiële aanwijzingen dat het met zekerheid om brandstichting gaat”, klinkt het bij de politie. “Er zijn één of meerdere daders. Het onderzoek is al sinds vannacht volop bezig.” Het korps hoopt vandaag nog met een doorbraak te komen.

Nadat de brand rond 23.30 uur was opgemerkt, kregen buurtbewoners omwille van de rookontwikkeling het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Na een tijdje was het vuur onder controle en de rook was geminderd zodat ventilatiesystemen weer ingeschakeld konden worden en ramen en deuren open mochten.

Een zware brand verwoestte een deel van het asielcentrum.
Karolien Coenen Een zware brand verwoestte een deel van het asielcentrum.
Vlaams Belang voerde vorige week nog actie.
Repro Birger Vandael Vlaams Belang voerde vorige week nog actie.
Het gerechtelijk labo is ter plaatse.
Karolien Coenen Het gerechtelijk labo is ter plaatse.
Het gerechtelijk labo is ter plaatse.
Karolien Coenen Het gerechtelijk labo is ter plaatse.
Een zware brand verwoestte een deel van het asielcentrum.
Karolien Coenen Een zware brand verwoestte een deel van het asielcentrum.23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • nicole degens

  Oei die madame ziet haar centen in rook opgaan. Voorlopig toch. Eerst verzekering aanspreken en dat fedasil en madame haar leegstaand huis is opgekalefaterd en weer een paar honderdduizend euro's gestegen in waarde.

 • William Beausoleil

  Soms toch nog een beetje goed nieuws uit Limburg.

 • Erwin Fiers

  Keur dit zeker niet goed maar beddenafbouw in psychiatrie gaat maar door terwijl ze voor vreemdelingen juist wel plaatsen bijcreëren.Waarom zijn die bejaarden daar niet kunnen blijven.?Met een plakkaat betogen helpt niks.

 • Peter Janssen

  Dat komt ervan als de politiek niet wil luisteren naar de bevolking dan gaan heethoofden over tot dezelfde methodes als misnoegde migranten,die rellen er ook nog eens bij.. 'dialoog' en spandoekjes helpen immers niet. De block schijnt nog niet te begrijpen dat dit geen onverdraagzaamheid tov vluchtelingen is maar protest tegen het negeren van de wil van het volk,overigens moet ze eens goed nadenken waar haar plicht ligt en ten dienste van welke bevolking ze haar eed heeft gezworen??

 • Leonarda Van Opbroecke

  Iedere maand honderden nieuwe bedden nodig? In Duffel staat er nog een heel kliniek leeg. Bedden genoeg.