Bomvolle gemeenteraad in Bilzen door komst asielcentrum in Grote-Spouwen

Vlaams Belang voert actie tegen het asielcentrum in Bilzen.
Repro Birger Vandael Vlaams Belang voert actie tegen het asielcentrum in Bilzen.
Hoewel de zitjes op de gemeenteraad van dinsdag in Bilzen allemaal bezet waren, zat niet iedereen de zitting volledig uit. Het (voorlopige) laatste woord werd pas omstreeks twee uur ’s nachts uitgesproken. Reden voor de langgerekte raad was het debat over de komst van een asielcentrum in Grote-Spouwen.

De gespannen gemoederen op sociale media voorspelden niet veel goeds. Buurtbewoners werden opgeroepen om deel te nemen aan een protestactie tegen de beslissing van Fedasil bij aanvang van de gemeenteraad, maar met slechts een vijftigtal gegadigden bleek de virtuele woede groter dan de fysieke durf.

Juridische middelen

Ook Bilzerse politici spraken online op voorhand hun ongenoegen uit. Zo kondigde N-VA-gemeenteraadslid Wouter Raskin een stevige discussie aan over het geplande asielcentrum en liet Annick Ponthier (Vlaams Belang) zich op Facebook uit over het agendapunt. “Het Vlaams Belang eist dat het stadsbestuur de eis van Fedasil om in het vroegere rusthuis een asielcentrum op te richten aanvecht met alle juridische middelen”, klonk het.

Vluchtelingen uit Zuid-Amerika

De komst van het asielcentrum staat half december gepland. “Er worden twintig personeelsleden te werk gesteld”, lichtte burgemeester Johan Sauwens ter introductie toe. Verder werd nog eens duidelijk gemaakt over welke mensen het gaat: “Vooral vluchtelingen uit Zuid-Amerika, maar ook Turken en asielzoekers uit Syrië.” Elke individu ontvangt ter plaatse 7,90 euro per week en mag na vier maanden gaan werken. Het Rode Kruis staat in voor het leggen van alle contacten.

Bruno Steegen (Eigenbilzen) benadrukte dat het om noodopvang gaat, die beperkt is in tijd. “De beslissing was al in kannen en kruiken toen wij door de federale regering op de hoogte werden gebracht. We gaan de buurtbewoners nu vooral goed informeren”, vertelde hij.

Na een reeks woelige reacties uit het publiek onderstreepte burgemeester Sauwens dat het om een humanitaire kwestie gaat. “Lang niet heel Grote-Spouwen is gekant tegen de komst van de opvang”, zei de burgemeester. “We hebben al 15 meldingen gekregen van mensen uit de buurt die zich kandidaat stellen om vrijwilligerswerk in het centrum te willen invullen.”

Geen draagvlak wegens (geen) communicatie

Wouter Raskin (N-VA) erkende het feit dat zijn stad een verantwoordelijkheid te nemen heeft inzake opvang, maar betwijfelde of het stadsbestuur op de hoogte was van de beslissing van de federale overheid. “Je kunt geen draagvlak creëren als je niet vooraf communiceert met de buurt”, stelde hij.

Anniek Ponthier (Vlaams Belang) kondigde tenslotte aan dat haar partij zelf de nodige stappen zal ondernemen in de strijd tegen de komst van het asielcentrum. “Gezien het stadsbestuur geen juridische procedure opstart, zullen we de stad in gebreke stellen en zelf actie ondernemen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert Verleysen

    alsof deze gemeenteraad enkel ging over het asielcentrum, alsof er enkel tegenstanders waren, alsof anders de zaal nooit vol zit! toch wat een foute framing!