70.000 euro: het prijskaartje van nieuwe verkiezingen in Bilzen (en dat bedrag zal nog aandikken)

De Raad van State geeft ons gelijk, zeggen Johan Sauwens en Guy Sillen van Trots op Bilzen. Volgens hen is de kiezer de winnaar en breekt nu een nieuw hoofdstuk aan.
Mine Dalemans De Raad van State geeft ons gelijk, zeggen Johan Sauwens en Guy Sillen van Trots op Bilzen. Volgens hen is de kiezer de winnaar en breekt nu een nieuw hoofdstuk aan.
De kogel is door de kerk: Bilzen moet weer naar de stembus. Midden juni wellicht — uiterlijk op zondag de 16de. En jawel, dat betekent dat ook het hele verkiezingscircus weer opgesteld dient te worden. De organisatie van de eigenlijke stembusgang alleen al, zal de belastingbetaler 70.000 euro kosten.

De Raad van State verklaarde de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dinsdag ongeldig, wat inhoudt dat er binnen de vijftig dagen een nieuwe stembusgang georganiseerd moet worden. Reden hiervoor zijn problemen met het aantal getelde stembiljetten en het feit dat vier niet-Belgen in oktober een stem uitgebracht hebben voor de provincieraad — wat wettelijk gezien niet kan. 

En die problemen hebben volgens de Raad van State mogelijk grote gevolgen gehad, want de partij Groen had welgeteld vijf stemmen te weinig om een tweede zetel binnen te rijven. En die tweede zetel zou dan weer een nieuwe meerderheid als gevolg gehad kunnen hebben. “Gerechtigheid is geschied”, reageert Johan Sauwens (Trots op Bilzen), die samen met partijgenoot Guy Sillen naar de Raad van State trok.

Nieuwe verkiezingen in Bilzen
Mine Dalemans Nieuwe verkiezingen in Bilzen

“Waarom geen hertelling”

Minder goed nieuws is het voor Bruno Steegen (Beter Bilzen), die sinds dinsdag niet langer burgemeester is. Al is hij wel opnieuw kandidaat voor de post. “Het is een klucht”, stelt hij onomwonden. “Ik heb ook niet om nieuwe verkiezingen gevraagd. Een hertelling van de stemmen zou veel logischer geweest zijn. Er is immers geen sprake van fraude of bedrog. Ik wijs ook niet met de vinger naar de mensen die hun zondag opgeofferd hebben om in een stem- of telbureau te gaan zitten. Fouten maken is nu eenmaal eigen aan stemmen met potlood en papier.”

Hoe dan ook: er zal dus opnieuw gestemd moeten worden. En dat heeft een prijskaartje: al zeker 70.000 euro voor de organisatie op zich. En jawel, de campagnes zullen ook opnieuw gevoerd worden, inclusief borden langs de kant van de weg. Nieuwe borden, ook. Want een aantal kandidaten die in oktober opkwamen, worden in de komende stembusgang vervangen door nieuwkomers. Het finale kostenplaatje van deze beslissing zal dus nog aardig wat hoger uitvallen dan ‘louter’ 70.000 euro.

“De kiezer wint”

“De kiezer is de winnaar”, vindt Sauwens evenwel. “Hij mag zich binnenkort opnieuw uitspreken over wie de stad gaat besturen. En hopelijk zal er weer respect zijn voor de grootste partij (Trots op Bilzen behaalde twaalf zetels en Sauwens zelf kreeg meer dan 5.000 stemmen achter zijn naam, red.). We gaan voor een nieuwe start.”

Hoe het intussen verder moet? De gemeenteraad van de vorige legislatuur keert terug en die zal de datum van de stembusgang bepalen. Tot dan zal Frieda Brepoels ook opnieuw burgemeester zijn, inclusief het ‘oude’ schepencollege.

Burgemeester Bruno Steegen en schepenen van Beter Bilzen vinden de uitspraak van de Raad van State ronduit een klucht. “Er is geen fraude of bedrog gepleegd, er zijn alleen enkele kleine misrekeningen geweest. Fouten zijn eigen aan stemmen met potlood en papier”, vindt Steegen.
Mine Dalemans Burgemeester Bruno Steegen en schepenen van Beter Bilzen vinden de uitspraak van de Raad van State ronduit een klucht. “Er is geen fraude of bedrog gepleegd, er zijn alleen enkele kleine misrekeningen geweest. Fouten zijn eigen aan stemmen met potlood en papier”, vindt Steegen.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hans Benoit

    Een klucht?Als iemand duizenden stemmen meer heeft dan Steegen dan noem ik dat geen klucht.De boemerang terug in eigen gezicht.Dat komt ervan het grootste stemmenkanon van bilzen koudweg aan de kant te schuiven.

  • Jean-Pierre Robbens

    Hoop dat die het deksel op zijn neus krijgt.