400 kinderen ontdekken 1.000 jaar Land van Loon in Alden Biesen

Studenten lerarenopleiding PXL geven kinderen rondleiding op maat op de expo 1000 jaar Land van Loon die nog tot 9 maart loopt in Alden Biesen.
Mine Dalemans Studenten lerarenopleiding PXL geven kinderen rondleiding op maat op de expo 1000 jaar Land van Loon die nog tot 9 maart loopt in Alden Biesen.
Nog vier en een half weken te gaan vooraleer de expositie 1.000 jaar Land van Loon op 9 maart 2019 in de vroegere landcommanderij Alden Biesen de deuren sluit. “We tellen nu 7.000 bezoekers, en hopen tegen het einde de kaap van 10.000 te halen”, zegt Patrick Cornelissen, directeur van Alden Biesen. “Dan halen we het aantal bezoekers dat we hebben vooropgesteld.” Gisteren kwamen een kleine 400 jongens en meisjes uit lagere scholen van Bilzen, Riemst en Borgloon naar de expositie. Ze namen deel aan de dag die speciaal voor de kinderen van lagere scholen werd gehouden. 

Zo’n 160 kinderen kwamen uit Borgloon. “Geen toeval”, legt Jeroen Bellings, de schepen van cultuur in Borgloon, uit. "Graaf Arnold van Loon ligt bij ons begraven”, laat hij horen. “We gaan in een kapel in de buurt een belevingscentrum openen waar jong en oud de veelal onbekende geschiedenis van het Land van Loon kunnen komen ontdekken. Een bureau is bezig om het concept uit te werken.”

Op kindermaat

Hoe breng je kinderen tussen de 9 en 12 jaar in de ban van 1.000 jaar Land van Loon? Veertien derdejaars van de lerarenopleiding aan de PXL- hogeschool hebben in het kader van het keuzevak erfgoed-educator rondleidingen op maat van de kinderen gemaakt. “Op de route door de tentoonstelling kiezen ze een aantal objecten (op de expo liggen meer dan 300 originele materiële getuigen uit het Land van Loon uitgestald) waarbij ze een verhaal vertellen dat kinderen boeit. Onderweg mogen ze ook leuke opdrachten uitvoeren”, licht Rachele La Monaca, docente geschiedenis aan de PXL, toe.”

Workshops

Er werden zes workshops uitgewerkt. Bij één van de zes staan dozen waarin voorwerpen zitten die verwijzen naar 1.000 jaar Land van Loon. De kinderen voelen en zeggen om welke voorwerpen het gaat. In een andere workshop leren de kinderen miniatuurletters in schoonschrift maken. En ze doen dat met een ganzenveer. Ook kunnen kinderen verkleed als ridder, graaf , bisschop of jonkvrouw de geschiedenis van het Land van Loon beleven. “Ik vind de expo niet saai”, laat Lotte Deckers (10) uit Heers weten. “We mogen ook veel zelf doen.” Bram Swinnen (11) uit Borgloon vindt schijven met een ganzenveer geen sinecure. “Ik heb het nog nooit gedaan, de inkt loopt wel wat door elkaar maar het is keitof om het te proberen.”

Kinderen spelen een soort ganzenbord met vragen en antwoorden over de geschiedenis van 1000 jaar Land van Loon.
Mine Dalemans Kinderen spelen een soort ganzenbord met vragen en antwoorden over de geschiedenis van 1000 jaar Land van Loon.
Kinderen maken Miniatuurletters met een ganzenveer.
Mine Dalemans Kinderen maken Miniatuurletters met een ganzenveer.
Kinderen maken Miniatuurletters met een ganzenveer.
Mine Dalemans Kinderen maken Miniatuurletters met een ganzenveer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.