"Verlaten hoeve te gevaarlijk voor kinderen"

FRANCOIS NELISSEN WIL GEEN ONGEVAL RISKEREN IN VERVALLEN BOERDERIJ

De vervallen hoeve in Hees.
Borgerhoff De vervallen hoeve in Hees.
Francois Nelissen (CD&V) wil burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) aanklagen voor schuldig verzuim. En dit naar aanleiding van een oude en vervallen boerderij op de Noppestraat in Hees. Deze staat al 27 jaar leeg en is vrij toegankelijk, een risico voor spelende kinderen die gevaar niet goed kunnen inschatten."De burgemeester moet haar verantwoordelijkheid nemen", klinkt het nu.

"De boerderij is vrij toegankelijk en kinderen gaan er geregeld spelen. Het is levensgevaarlijk, ik wil niet opnieuw meemaken dat een kind het leven laat als een muur omvalt", vertelt Nelissen. Burgemeester Brepoels vindt dat de eigenaars van de hoeve - het gaat om de erfgenamen van een familie die al 27 jaar in onmin met elkaar leeft over wat er met de boerderij en andere eigendommen moet gebeuren - hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Twee keer heeft ze de brandweer opdracht gegeven de situatie ter plaatse te bekijken. "Uit hun verslag blijkt dat de boerderij vervallen is, maar (nog) niet op instorten staat. De eigenaar moet ervoor zorgen dat de boerderij wordt afgesloten en dat hij vervaarlijk overhangende pannen wegneemt", aldus Brepoels. "Ik heb alles gedaan wat moest gebeuren, ik kan de eigenaar enkel wijzen op z'n plichten om het pand tegen verder verval of instorten te behoeden." De burgemeester vindt verder dat ze niet op kosten van de belastingbetaler een hoeve kan laten beveiligen of afbreken.Raadslid Nelissen vindt daarentegen dat het wel de verantwoordelijkheid van de burgemeester is om in te grijpen."Ze gaat over de veiligheid", liet hij optekenen. "Daar spelen elke dag kinderen. Het is er gevaarlijk, en kinderen zien geen gevaren."

Jean aan het graf van zijn broer.
Borgerhoff Jean aan het graf van zijn broer.

Tragisch ongeval

Meer dan 50 jaar geleden was Francois Nelissen getuige van een spijtig voorval, waarbij Richard Gregoor om het leven kwam toen een muur in een andere- eveneens vervallen boerderij- op de jongen viel. "Ik was amper 8 jaar, nu ben ik de 50 gepasseerd en ik draag het nog altijd met me mee. M'n vader haalde de jongen van onder het puin, maar hij was jammer genoeg al overleden." Nelissen wil een herhaling van zo'n ongeluk koste wat kost vermijden. "De familie die eigenaar is van de boerderij ruziet al jaren, maar er komt geen schot in de zaak. De poort tot de boerderij staat gewoon open."

Het plaatje dat Jean heeft aangebracht.
Borgerhoff Het plaatje dat Jean heeft aangebracht.

Actie ondernemen

Ook voor Jean Kerkhofs (71), de broer van de verongelukte Richard, is de boerderij onveilig. Hij kan het niet over z'n hart krijgen dat er niks gedaan wordt om de boerderij af te sluiten en extra te beveiligen voor toevallige voorbijgangers of indringers. Hij voegde de daad bij het woord door tegen de poort van de boerderij op de Noppenstraat een bord te hangen met de duidelijke boodschap: 'één dode is meer dan genoeg!' "Nog elke dag denk ik aan hem. Ik kan het niet uit m'n hoofd zetten. Met het bordje wil ik alleen maar een signaal geven aan de familie of de stad om actie te ondernemen. Het gaat om de veiligheid, niet in het minst die van kinderen", besluit Kerkhofs.