Leerkrachten toveren oude zandgroeve om tot natuurgebied

GUIDO ROOSELEER EN ANNEMIE GELDHOF CREËREN 'MINI-NATUURRESERVAAT' IN ACHTERTUIN

Initiatiefnemers Annemie Geldhof en Guido Rooseleer met hun kleinkind Elise in hun prachtige 'mini-natuurreservaat'.
Ponsaerts Initiatiefnemers Annemie Geldhof en Guido Rooseleer met hun kleinkind Elise in hun prachtige 'mini-natuurreservaat'.
Guido Rooseleer en Annemie Geldhof uit Korbeek-Lo hebben een eigen 'mini-natuurreservaat' gecreëerd in hun achtertuin. De enthousiaste gepensioneerde biologieleerkrachten toverden de grote braakliggende voormalige zandgroeve van een hectare om tot een waardevol, educatief en bovenal toegankelijk natuurgebied met zeldzame soorten. Een uniek project.

"De 'oude zandgroeve van Korbeek-Lo' langs de Sterrenlaan, letterlijk in onze achtertuin, lag na de opvulling begin de jaren '2000 gedurende een 15-tal jaar gewoon braak", vertelt Guido Rooseleer (60). "Er gebeurde niks mee. Bovendien richtte de klepelmaaier waarmee alles af en toe werd gehakseld heel wat ecologische schade aan - ons als biologen natuurlijk een doorn in het oog. Zo ontstond het idee dit gebied als 'educatief mini-reservaat' uit te baten. De gemeente was meteen zeer enthousiast. Maar toen dat voor haar budgettair onmogelijk bleek, hebben we het 1 hectare grote gebied een jaar geleden maar zelf aangekocht. Sindsdien zijn we druk bezig met het beheer ervan."


"We trachten het terrein zo divers mogelijk te maken", legt Annemie Geldhof, die net als haar man 32 jaar lang biologieles gaf in het Sint-Albertuscollege in Heverlee, uit.

De 'dorre' oude zandgroeve werd een prachtig klein stukje natuurreservaat, met ook ruimte voor educatieve elementen, zoals dit 'rupsenterrarium'.
Ponsaerts De 'dorre' oude zandgroeve werd een prachtig klein stukje natuurreservaat, met ook ruimte voor educatieve elementen, zoals dit 'rupsenterrarium'.

Biodiversiteit creëren

"Bedoeling is door de natuur kansen te bieden een zo maximaal mogelijke biodiversiteit te creëren. Een meevaller is dat de groeve 15 jaar geleden met vooral arme grond werd opgevuld - ideaal voor een rijke plantengroei, en de diversiteit."

Zeldzame soorten

Dat het beheer reeds zijn vruchten afwerpt, blijkt onder meer uit de zeldzame soorten, zoals de kattenstaartdikpoot - een bij - en het kaasjeskruiddikkopje - een vlinder -, die al in het gebied gesignaleerd werden. "Mijn eerste werk 's ochtends is trouwens een toertje door het reservaat maken - onder meer om de nachtcamera's te controleren en vast te stellen dat er ook weer vossen, reeën en marters zijn gepasseerd", vertelt Rooseleer. "Aan dit project zit dan ook een educatief luik, in eerste instantie voor buurtbewoners en scholen. Maar we doen ook opendeurdagen. Langs een uitgestippeld wandelparcours kunnen diverse infopunten worden aangedaan", leggen de bezielers uit. "Voor de echt wetenschappelijk insteek kunnen we een beroep doen op een groep gespecialiseerde wetenschappers die ons komen vertellen welk soort nachtvlinder of loopkever er precies werd gespot."

Bewoners betrekken

Eigenaars Guido en Annemie staan er voor het beheer niet helemaal alleen voor. "Er is ook een sociaal aspect aan dit alles verbonden. We betrekken zoveel mogelijk buurtbewoners in het beheer. Op onze werkdagen, die altijd in een leuke sfeer verlopen, kunnen we toch telkens op makkelijk 15 vrijwilligers rekenen - 'De vrienden van de oude zandgroeve'. Sommigen steken in eigen tuin geen vinger uit, maar zijn hier steeds van de partij." Om dit bijzondere project een duwtje in de rug te geven ondersteunen ook de provincie en Regionaal Landschap Dijleland het project bij een aantal beheer- en inrichtingsmaatregelen, zoals de ruiming van de grote, prachtige poel en de aanleg van een houtkant met 17 verschillende plantsoorten.


Meer info over het bijzondere natuurontwikkelingsproject: www.deoudezandgroeve.be.