Gedetineerden maken touw van 250 kilo voor kunstinstallatie

KUNSTENAAR IEF SPINCEMAILLE TREKT FIRENZE ROND MET 65 METER LANG KOORD

Het touw is in totaal maar liefst 65 meter lang, 30 centimeter dik en weegt ongeveer 250 kilogram.
Stefan Van De Weyer Het touw is in totaal maar liefst 65 meter lang, 30 centimeter dik en weegt ongeveer 250 kilogram.
Vijf gedetineerden uit de gevangenis van Leuven Centraal hebben voor een kunst-installatie een 250 kilo zwaar blauw touw gemaakt van 65 meter lang. Daar werkten ze de voorbije drie maanden aan. Kunstenaar Ief Spincemaille (40) uit Bierbeek trekt er vandaag mee naar een kunstenfestival in het Italiaanse Firenze.

Het begon allemaal anderhalf jaar geleden toen kunstenaar Ief Spincemaille werd benaderd door NOW, een netwerk van Europese cultuurhuizen, voor het kunstenfestival. "De première is in een buitenwijk van Firenze, het is onze eerste stopplaats. Het is daarna de bedoeling om naar andere plaatsen te gaan, waar je niet makkelijk kunst ziet. Op iedere locatie moeten we met ons touw iets anders in het leven roepen. Vanaf die plaats, atmosfeer, architectuur moeten we steeds iets anders doen, we gaan er tien dagen dag en nacht werken. We staan open voor onze omgeving om te creëren met ons touw als instrument, zoals een schilder een penseel hanteert."

Een detailbeeld van hoe het touw gemaakt is.
Stefan Van De Weyer Een detailbeeld van hoe het touw gemaakt is.

GPS-tracker

In het touw werd ook een GPS-tracker geplaatst. "Zo kunnen liefhebbers het touw volgen doorheen het project. Het begin van onze tocht kennen we, het einde niet. We zouden even goed in een dorp in de Afrikaanse woestijn kunnen belanden. Nadien gaat een stuk touw naar de designbeurs in Berlijn," vertelt Spincemaille, die al twee jaar stadskunstenaar van Leuven was.

Ief Spincemaille.
Vertommen Ief Spincemaille.

Zitmeubel maken

"Uiteraard is dit voorwerp een uitvergroting. Wij gaan op zoek naar welke functie het kan hebben. De binnenkant bestaat uit moes, daarrond werden met behulp van achttien inkepingen banden gevlochten. Een echt touw zou steviger en zwaarder zijn. We maakten het in de ateliers van Leuven Centraal, ze hebben er veel fantastische werkplaatsen. We stelden de vraag om dat touw ginds te maken rond oktober en begonnen er in februari aan. De gedetineerden kwamen dagelijks om zeven uur uit hun cel en werkten tot 14.30 uur. We hebben veel geëxperimenteerd en moesten soms helemaal opnieuw beginnen. Dit touw werd op drie weken tijd vervaardigd. Daarnaast hadden we nog een touw van zes en een touw van twaalf meter over, daar kunnen we in Firenze iets mee doen. De gevangenen kennen ondertussen het procedé beter en schreven hun expertise neer voor ons voor in de toekomst. Het was een supertoffe ervaring. Ze hadden zeker interesse om een stuk touw als meubilair in de cel te hebben. Dat zou enkele meters lang zijn en in een knoop, je kan er een zitmeubel van maken. Jammer genoeg was het onmogelijk om hen zoiets te overhandigen gezien de vele controles die het voorwerp zou moeten ondergaan vooraleer het bij hen terecht zou komen."


De avonturen van het touw zijn vanaf vandaag te volgen via de blog op www.ropeblog.net.