Celstraf voor buurvrouw die berken vergiftigt

ZESTIGER BOORDE 'S NACHTS GAATJES IN BOMEN EN GOOT ER BENZINE IN

Florimond in zijn tuin met links van hem de drie stronken van de berken die zijn buurvrouw vergiftigde met benzine. Het huis op de achtergrond is dat van Odette C.
Vertommen Florimond in zijn tuin met links van hem de drie stronken van de berken die zijn buurvrouw vergiftigde met benzine. Het huis op de achtergrond is dat van Odette C.
Een 64-jarige vrouw uit Bierbeek is schuldig bevonden aan het verminken van drie berken bij de overburen. Odette C. boorde 's nachts gaatjes in de bomen en kieperde er meermaals benzine in. De slachtoffers moesten de meer dan 40 jaar oude berken laten vellen. Ze betrapten hun buurvrouw met een wildcamera die in de tuin stond opgesteld. C. kreeg een maand voorwaardelijk.

Florimond (78) en zijn vrouw Eveline (78) roken tijdens de lente van 2015 letterlijk onraad in hun voortuin. "Op een avond zag mijn vrouw Odette in onze tuin met een gieter tussen de drie bomen", doet Florimond het relaas.

Op beelden van een wildcamera is buurvrouw Odette C. 's nachts tussen de drie berken te zien.
Vertommen Op beelden van een wildcamera is buurvrouw Odette C. 's nachts tussen de drie berken te zien.

Petroleumgeur

"Mijn vrouw vroeg nog wat ze aan het doen was, maar ze antwoordde ontwijkend. Ze vertelde dat ze haar kat gevolgd was en dat ze net zelf haar bomen aan het mesten was geweest met een gieter. Ik ben meteen gaan kijken en ik rook een zware stinkende petroleumgeur. Toen ik mijn buurman erbij haalde, merkte hij op dat er ook gaten in onze bomen geboord waren van tien centimeter diep. We hebben meteen een eerste proces-verbaal laten opstellen en toen is de miserie begonnen."

C. moest zich vorige maand voor de rechter komen verantwoorden. Ze deed dat bij monde van haar advocaat, maar die gebaarde van krommenaas. "Het hele dossier is een lege doos", fulmineerde hij voor de rechter en hij vroeg resoluut de vrijspraak. Daar ging de rechter niet op in, want die zag verschillende elementen in het dossier die C. als schuldige aanwezen.

Florimond en zijn vrouw installeerden een wildcamera in de tuin om alles in de gaten te houden. Op 24 juli 2015 kwam de buurvrouw rond half een 's nachts in beeld terwijl ze opnieuw verdachte handelingen uitvoerde in de tuin van haar overburen. Een week eerder merkte een andere buur C. bovendien ook nog eens op rond 23 uur toen ze ronddwaalde met een gieter in de hand tussen de drie berken. Opnieuw werd er een doordringende brandstofgeur waargenomen. Voor de rechter elementen genoeg om de 64-jarige vrouw schuldig te bevinden. Ze kreeg een maand cel met uitstel en ze moet haar buren zo'n 3.500 euro schadevergoeding.

"De bewezen strafbare feiten duiden op een asociale en oneerlijke ingesteldheid bij de beklaagde. Ze toont geen enkel schuldinzicht en is niet bereid de verantwoordelijkheid op te nemen", aldus de rechter in het vonnis.

Last van de bladeren?

De twee zeventigers kunnen er nog altijd niet van over. "We zijn jarenlang goede buren geweest. Zes jaar geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht. Toen we 50 jaar getrouwd waren, hebben we hier samen nog het glas geheven met Odette. Hoe minder ik ze nu zie, hoe beter. Ze maakt iedereen uit en gebruikt verbaal geweld. Te zot voor woorden", aldus Florimond, die nog altijd niet weet waaraan zij dit verdiend hebben. "Ze zei dat de bomen versleten waren. Ze heeft altijd wel gevraagd wanneer we die bomen gingen wegdoen. Misschien heeft ze last van de bladeren?"

Florimond en zijn vrouw installeerden ondertussen ook nog een extra verklikker in de tuin met zoeklicht. "Hopelijk laat ze het nu, zodat we opnieuw van onze nachtrust kunnen genieten. Het is al beter, maar in het begin lig je daar toch wakker van."