Buurt in actie tegen windmolenpark

OMWONENDEN VREZEN VOOR GEZONDHEID EN RUST

Ook in de buurt van de Watertoren zou een windturbine komen van 150 meter hoog.
Foto Dierickx Ook in de buurt van de Watertoren zou een windturbine komen van 150 meter hoog.
Een twintigtal buurtbewoners uit Bierbeek stellen zich kritisch op tegen de mogelijke komst van zeven windturbines op minder dan 250 meter van hun huizen. Ze vrezen dat de mastodonten hun gezondheid en rust ernstig zullen ondermijnen. Met de recent opgerichte werkgroep 'Windkracht 150' willen ze een debat op gang brengen.

De Vlaamse windparkontwikkelaars Storm en Elicio stuurden midden juni het nieuws de wereld in dat ze over een strook van 18 kilometer langs de E40 (van Oud-Heverlee tot Tienen) graag een 25-tal windturbines zouden zien komen. In Bierbeek zijn er zelfs plannen om zeven mastodonten te installeren langs de autostrade en dat is voor de buurtbewoners van het goede teveel. "Tijdens de infovergaderingen kwam er vooral eenzijdige info. Bovendien heeft ook het gemeentebestuur nog geen standpunt ingenomen", zegt buurtbewoner Walter Van Melkebeek. Daarom nam hij zelf het initiatief om een werkgroep op te richten tegen de komst van de windturbines. "Het doel van 'Windkracht 150' is om zowel de inwoners als het bestuur op een correcte manier te informeren. We willen mensen erop attent maken dat die windturbines een echte ramp voor de omgeving zouden zijn. We zitten hier al met de hinder van de E40 en de HST-lijn, molens van 150 meter er nog bijnemen is echt te veel!"

Maatschappelijk debat

Volgens 'Windkracht 150' zouden de gevolgen voor de gezondheid en de rust veel erger zijn dan Elicio en Storm voorstellen. Ook ex-burgemeester Mark Cardoen schaart zich achter de werkgroep en hoopt op een maatschappelijk debat. "We willen voorkomen dat het gemeentebestuur blind meestapt in dit project. In totaal zullen een 50-tal woningen de dupe worden en krijgen ook nog eens 200 huizen de slagschaduw van de molens te verwerken. Is er trouwens wel voldoende plaats om zeven windturbines te plaatsen in zo'n dichtbevolkt gebied?", vraagt Cardoen zich af. "Wij zijn zeker niet tegen groene energie, maar men moet wel eerst de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen."


Walter Van Melkebeek, bij wie er een windturbine op minder dan 250 meter van zijn deur zou komen, stortte zich op het dossier. "Op het eerste zicht lijkt de geluidshinder beperkt, maar onze hersenen nemen het geluid van die turbines wel waar. Hierdoor stijgt de kans op hoofdpijn en migraine. Er werd niet nagedacht over de normen. In onze buurlanden moeten windturbines op minstens 1,5 kilometer van de huizen staan, maar in ons land is dat slechts 250 meter. In Bekkevoort raakten mensen, die ook in de buurt van turbines wonen, tijdens de winter zelfs gewond door neervallende ijsafzetting. Dan zwijg ik nog over de impact op de waarde van onze huizen en de negatieve gevolgen voor het milieu. De windturbines zijn ook niet zo rendabel als men voorstelt. Hun efficiëntie neemt elk jaar af. Ook jammer is dat de 28 meter hoge Watertoren al jaren het herkenningspunt is van Bierbeek, maar dat de windturbines meer dan vijf keer zo groot zijn."

Infovergadering

Burgemeester Johan Vanhulst (CD&V) was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar, maar Bierbeek liet wel weten dat ook zij een werkgroep hebben opgericht om een standpunt voor te bereiden. Van Melkebeek en Cardoen hopen dan ook dat 'Windkracht 150' snel wordt uitgenodigd voor een dialoog. Maandag organiseren ze alvast een tweede vergadering in CC De Borre om iedereen te informeren en tegen 15 september wordt er een gezamenlijke klacht geformuleerd. Wie aanwezig wil zijn, kan mailen naar walter.van.melkebeek@telenet.be