Bierbeek wil bemiddelen met buurgemeentes omtrent maatregelen sluipverkeer

De bewoners van de Panoramalaan hingen zwarte vlaggen uit tegen het vele sluipverkeer.
Foto Vertommen De bewoners van de Panoramalaan hingen zwarte vlaggen uit tegen het vele sluipverkeer.
De gemeente Bierbeek wil de perikelen met buurgemeente Lubbeek en de stad Leuven omtrent de plaatsing van een ANPR-camera tegen sluipverkeer van de baan. Ze vragen bij gouverneur Lodewijk De Witte om te bemiddelen.

“Het blijft de ambitie van de gemeente om de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid te verhogen. Wij willen echter oplossingen eerder dan conflicten. Daarom kiezen wij voor verdere dialoog en hebben wij intussen de provinciegouverneur verzocht op korte termijn een overleg te organiseren tussen de drie gemeenten”, aldus Bierbeek. De gemeente kreeg dinsdag te horen dat Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur, hun beslissing om een ANPR-camera te plaatsen aan Koning Albertlaan vernietigde. Eerder diende Leuven en Lubbeek al klacht in tegen die maatregel. Volgens Homans druist de beslissing van Bierbeek in tegen het algemeen belang. 

Bovenlokaal effect

“Namelijk het verzekeren van een vlotte en veilige doortocht van alle verkeer en een goede ontsluiting voor iedereen. Bovendien heeft de beslissing ook een bovenlokaal effect. Door het nemen van een eenzijdig besluit met bovenlokale impact zonder een gedragen akkoord met de betrokken gemeenten, overschrijdt de gemeente Bierbeek de grenzen van de gemeentelijke autonomie”, concludeerde Homans. Bierbeek schrapt voorlopig de plannen om vanaf 1 september tijdens spitsuren een ANPR-camera in te schakelen. Ook de geplande info-avonden en de aanvraagprocedure voor doorgangsvergunningen worden stopgezet.




2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Grauwels

    Wat hebben de bewoners van de Panoramalaan en de Albertlaan aan de rest van de bewoners van Bierbeek al gekost . Deze soap is al jaren bezig met drempels wegversmallingen en verkeersplateau. Blijkbaar moeten er daar mensen wonen met lange armen,of dikke egoïsten

  • Johan Smets

    En de pas geplaatse tractorsluis door Leuven op de grens met Bierbeek idruist dan niet in tegen het "algemeen belang" en heeft geen "boven lokaal" effect? Deze tractorsluis ligt 1 straat verder en heeft dezelfde bedoeling als de ANPR camera van Bierbeek. Alleen wordt daar ALLE verkeer tegen gehouden. Homans - Francken: dit besluit is pure vriendjespolitiek. Nooit NVA voor mij !