Zware brand in loods in aanbouw bij Luik Natie Coldstore

Kristof Pieters
Bij het havenbedrijf Luik Natie Coldstore heeft voorbije nacht een zware brand gewoed in een loods in aanbouw. Er vielen geen gewonden maar de schade is aanzienlijk. Er wordt momenteel nog volop nageblust.

Het vuur brak uit rond 1.30 uur in een loods die nog niet in gebruik is. Binnen was een machine ontploft om betonvloeren te polieren. Het vuur greep door de aanwezigheid van benzine voor die machine razendsnel om zich heen en had ook een erg gretige prooi aan de grote hoeveelheid isolatiepanelen die gebruikt worden om de koelmagazijnen te isoleren. Twee aanwezige werknemers konden de brandweer verwittigen en het gebouw veilig verlaten. De Hulpverleningszone Waasland was snel ter plaatse maar ondervond heel wat moeilijkheden bij de bestrijding van het vuur. De brand woedde voornamelijk in het midden van het omvangrijke gebouw. Bovendien was het PUR-isolatiemateriaal zeer lastig te blussen. De isolatie zat tussen aluminiumplaten verwerkt en die verhinderden dat het water op het brandende materiaal terechtkwam.

Rook- en geurhinder

Omdat de brand gepaard ging met redelijk wat rook- en geurhinder, kwamen ook een aantal meetploegen ter plaatse om de toxiciteit van de rook te meten. De rookpluim ging door de zwakke wind hoog de lucht in maar dreef wel af naar Melsele. Er werden gelukkig nergens alarmerende waarden gemeten. Omliggende bedrijven werden gewaarschuwd.

De impact op de ochtendspits bleef beperkt. De hulpdiensten vroegen wel om de Land van Waaslaan, van de Hazopweg tot Kruipin, te vermijden.

De brand was tegen 4 uur onder controle maar geregeld zijn er nog kleine heropflakkeringen in het puin. Op dit moment wordt er nog volop nageblust. Het bedrijf zelf benadrukt dat het een loods in aanbouw betreft. Dat wil zeggen dat de bestaande loodsen niet getroffen zijn. De oplevering van het magazijn, met koelcellen voor onder meer de opslag van fruit, was normaal voorzien in februari.

Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof PietersReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.