Zesde chemokuur achter de rug maar Filip Kegels blijft campagne voeren: “Strijd leveren vanop een moeilijke positie, zowel politiek als in het leven, maken de overwinning dubbel zoveel waard”

Filip Kegels
Kristof Pieters Filip Kegels
Met een negende plaats op de lijst voor het Vlaams parlement kreeg Filip Kegels (N-VA) een strijdplaats toegewezen. Strijden doet hij echter niet alleen voor een mandaat in het parlement. Eind vorig jaar werd bij de 35-jarige politicus longkanker vastgesteld. Intussen heeft hij zes chemobehandelingen achter de rug. Symbolisch liet hij nu de mascotte van ‘Fighting Irish’ tatoeëren. “Bovenop mijn tumor. Om mijn moraal te versterken!”

Was het iets impulsief of liep je al een tijdje met dit idee rond?

“Ik heb de tattoo laten zetten tijdens een vrijgezellenweekend in Dublin. Mijn beste vriend trouwt binnenkort en ik ben zijn getuige. Samen met een aantal kameraden wilden we in Ierland nog eens de bloemetjes buiten zetten. Die omstandigheden lijken natuurlijk de ideale cocktail voor een impulsieve daad als deze. Niks is echter minder waar. Nog voor mijn vertrek had ik al tegen mijn vriendin gezegd dat ik misschien zou terugkomen met een tattoo. Ik had er nog geen enkele en als ik er ooit één zou nemen, moest het iets symbolisch zijn zoals de mascotte van ‘Fighting Irish’. Ik ben dol op het land en uiteraard zijn er parallellen met de Vlaamse strijd. Ik heb de tattoo laten zetten bovenop mijn tumor. Nog twee andere kameraden hebben dezelfde tattoo laten plaatsen uit solidariteit. Bij mij is het in de eerste plaats om mijn moraal te versterken. Toen de diagnose werd vastgesteld vlak voor kerstmis vorig jaar heb ik diep in de put gezeten. Pas eind februari heb ik de knop kunnen omdraaien en heb ik besloten om mijn leven verder te zetten zoals voorheen.”

Deze ‘fighting Irish’ helpt Filip in de strijd tegen zijn ziekte.
Kristof Pieters Deze ‘fighting Irish’ helpt Filip in de strijd tegen zijn ziekte.

Word je nog vaak aangesproken over je ziekte?

“In het begin was iedereen erg voorzichtig met mij in de omgang, maar dat is intussen veranderd. Mensen zien dat ik niet gespaard wil worden. Ik neem zelf immers ook geen blad voor de mond. Het is ook niet aan mij te zien. Ik heb het geluk dat er geen haaruitval is en intussen is er zelfs terug wat gewicht bijgekomen. Ik vergeet zelf soms dat ik ziek ben. Lang duurt dat nooit want ik heb ook erg slechte dagen. Ik ben nu in de 16de week van mijn behandeling en heb al zes behandelingen achter de rug, een combinatie van chemo en immunotherapie. Van de chemo ben ik vaak erg ziek. De behandeling slaat gelukkig goed aan. Het is vooral belangrijk dat de uitzaaiingen verdwijnen en de tumor verkleint of onder controle blijft. Binnen enkele weken wordt voor de derde maal een scan genomen en op basis daarvan zullen de dokters beslissen op welke manier ze de behandeling verder zetten.”

Hoe zwaar is het om campagne te voeren in zo’n omstandigheden?

“Dat is dubbel natuurlijk. Ik kan niet doen alsof ik niet ziek ben, maar tussen de behandelingen door heb ik natuurlijk nog wel een leven. Ik wil nog altijd met vrienden op stap kunnen gaan en ook politiek is een belangrijk deel van mijn leven. Thuis zitten kniezen is het slechtste dat me zou kunnen overkomen. Ik heb wel meer appreciatie gekregen voor andere dingen zoals mijn familie, die ik vroeger misschien wel wat verwaarloosde. Zonder hen en mijn vriendin Eveline zou ik dit niet kunnen doen. Ze waren in het begin niet erg opgetogen met mijn ambitie om te gaan voor een zetel in het Vlaams parlement, maar ze kennen me natuurlijk.”

Je bent van in het begin heel open geweest over je ziekte. Was het overlijden van je lotgenoot Michel Du Tré, burgemeester van Waasmunster, een zware klap?

“Dat was inderdaad een erg moeilijk moment. Hij was een voorbeeld, vooral de manier waarop hij over zijn ziekte communiceerde. Ook bij hem was de politieke strijd een therapie. Toen bij mij kanker werd vastgesteld, heeft hij meteen een berichtje gestuurd, net als veel andere politici trouwens. Zijn plotse overlijden kwam hard aan, een confrontatie met het besef dat het snel kan gaan.”

Sta je op politiek vlak nu anders het in het leven?

“Het klinkt als een cliché maar ik heb wel veel meer respect gekregen voor zorgverleners. Ik heb ook veel aangrijpende verhalen gehoord. Ik kan terugvallen op heel wat mensen rondom mij, maar andere moeten het nieuws dat ze ziek zijn alleen incasseren. Daarom dat ik mij het lot van alleenstaanden ook meer aantrek. Ik heb zelf een goede ziekteverzekering maar als ik de ziekenhuisfacturen zie, begrijp ik dat mensen in armoede kunnen geraken als ze in behandeling zijn voor kanker. Maar algemeen genomen wil ik in Brussel doen wat ik in Beveren doe. Mobiliteit en economie zijn daarbij mijn stokpaardjes.”

Gaat het lukken om in deze omstandigheden de job als schepen te combineren met een parlementair mandaat?

“Ik doe niet mee aan de verkiezingen om op de lijst te staan. Ik ga echt voor de overwinning. Soms stel ik mezelf ook wel de vraag waarom het nu zo snel moet gaan, maar het zit in mijn DNA. Ik was 18 jaar toen ik mijn eigen bedrijf opstartte en pas de dertig voorbij toen ik kopman werd van de partij in Beveren. Het heeft me allemaal heel wat stress bezorgd en misschien ligt dat zelfs aan de basis van de kanker. Maar ik heb die stress ook nodig in het leven. Het is mijn grootste vijand maar tegelijk de brandstof die me voortstuwt. Strijd leveren vanop een moeilijke positie, zowel politiek als in het leven, maken de overwinning dubbel zoveel waard.”

Kristof Pieters6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • annie van strien

  Chemo is vergif en dat geneest de ziekte niet. Wie ziek is, heeft rust nodig en blijf niet vechten in de politiek, waardoor hij waarschijnlijk is ziek geworden.

 • dirk vanaudenrode

  Ongelooflijk moedig en sterkte gewenst

 • hugo lootens

  hugues Lootens sterkte, op mijn stem kan je rekenen

 • ANDRE De proft

  sterkte en veel succes met de verkiezingen

 • godelieve rigo

  Respect en Toi Toi Toi.