Woede bij personeel Ineos Phenol: bedrijf platgelegd na plots ontslag vakbondsman

 Chris De Wachter bij Ineos Phenol, in 2009, nadat hij een rechtszaak tegen het bedrijf had gewonnen.
Kristof Pieters Chris De Wachter bij Ineos Phenol, in 2009, nadat hij een rechtszaak tegen het bedrijf had gewonnen.
Chemiebedrijf Ineos Phenol in de Waaslandhaven ligt plat. Het personeel legde donderdagnacht de productie stil na het ontslag van Chris De Wachter, syndicaal afgevaardigde voor ACLVB. De drie vakbonden eisen zijn herindienstneming én willen dat sitemanager Hugo Piot opstapt. “Hij gedraagt zich zo’n beetje als een dinosaurus, duldt geen enkele tegenspraak voor zijn plannen”, reageert ACLVB-secretaris Eric Horemans. In een reactie haalt het bedrijf een reeks incidenten aan als motivatie voor het ontslag.

Chris De Wachter (55) zag donderdagavond bij Ineos Phenol in Doel een mooie carrière van 27 jaar eindigen. “Ik ben er procesoperator en kreeg niets anders dan goede evaluaties. Het jongste anderhalf jaar  is het fout beginnen te lopen toen Hugo Piot manager werd van deze vestiging. Dat ik geregeld de onveilige gang van zaken in het bedrijf aankaartte, uit terechte angst voor ongevallen, is me kwalijk genomen. Ik zou zogezegd de visie van de directie ondergraven en mijn job als secretaris van de Ondernemingsraad niet uitvoeren zoals het van mij wordt verwacht. Men verwijt me zelfs dat ik bepaalde kaderleden onheus zou hebben behandeld. Ik heb de ontslagpapieren niet ondertekend en het personeel heeft fel gereageerd. Ik wil mijn job terug.”

Er is een reeks incidenten geweest die verdere samenwerking met deze man onmogelijk maakt. Hoe dan ook zullen we niet terugkomen op onze beslissing

Nathalie Meert (Ineos)

Attitude

ACLVB-secretaris Eric Horemans pikt het niet dat De Wachter puur vanwege attitude wordt ontslagen. “Hij is altijd een loyale werknemer geweest. Nu pakken ze hem zijn job af omdat hij tegengas geeft vanuit zijn functie als vakbondsafgevaardigde. Volgens de directie valt er met Chris geen land te bezeilen. Maar ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Alle collega’s zijn kwaad. Hij moet zijn baan terugkrijgen. Bovendien eisen we het vertrek van Hugo Piot. Of toch op zijn minst dat hij een tijd op non-actief wordt gezet, tot een aantal zaken weer ‘op orde’ zijn gezet.”

Escalatie

Horemans vreest een escalatie. “Tot nu toe weigert de directie om Chris De Wachter opnieuw in dienst te nemen. Als dit escaleert, gaat de poort onherroepelijk dicht.” 

Er is een reeks incidenten geweest die alle verdere samenwerking met die man onmogelijk maken.

Nathalie Meert, Ineos

Nathalie Meert, woordvoerster van Ineos, beklemtoont dat het bedrijf niet over één nacht ijs is gegaan. “Dat is normaal als je te maken hebt met iemand van de vakbond. Maar er is een reeks incidenten geweest die verdere samenwerking met deze man onmogelijk maakt. Hoe dan ook zullen we niet terugkomen op onze beslissing. Uiteraard gaan we hem wel correct uitbetalen. Intussen hebben we constructief overlegd met de vakbonden en zijn we hen in een aantal zaken tegemoetgekomen. Maar de fabriek ligt stil. Er is nog geen oplossing.”

Ineos Phenol produceert naast phenol ook acetol. Er werken een 180-tal mensen. Chris De Wachter kwam tien jaar geleden al eens in het nieuws toen de rechtbank hem een compensatie van 18.000 euro toekende. Hij had 15 jaar lang te weinig feestdagen gekregen.