Wase gemeenten lonken naar 'NV Haven'

In de commissie mobiliteit in het Vlaams parlement werd gisteren een decreet goedgekeurd waardoor de haven van Antwerpen een NV van publiek recht wordt, net zoals de haven van Gent dit is.

"Deze op zich schijnbaar technische aanpassing heeft toch ingrijpende gevolgen voor de toekomstige inspraak vanuit het Waasland", zegt Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA).

Groeimotor

Hij wees ook in de commissie op de mogelijkheden die dit decreet biedt voor het Waasland. "De haven van Antwerpen is de groeimotor voor het Waasland, Antwerpen en heel Vlaanderen. De belangrijkste havenuitbreidingen gebeuren op de linkerscheldeoever, in de Waaslandhaven. Door de omvorming naar een NV van publiek wordt het mogelijk om onafhankelijke bestuurders maar ook publieke participanten op te nemen in het bestuur van de haven. Ik denk hierbij ook aan de gemeenten in het Waasland. Dit geeft hen een enorme opportuniteit die we niet mogen laten liggen. Het aandeel van de Waaslandhaven in het geheel zal immers alleen nog maar stijgen, het is dus cruciaal om daar representatief in het bestuur vertegenwoordigd te zijn." (PKM)