Vuurpijlen, brandje in tribune, vandalisme en een zwaargewonde: voetbalderby verloopt erg tumultueus

De brandweer moest een brandje blussen in de bezoekerstribune.
BELGA De brandweer moest een brandje blussen in de bezoekerstribune.
De derby tussen Waasland-Beveren en Sporting Lokeren is zaterdagavond erg tumultueus verlopen. De brandweer moest tussenbeide komen nadat enkele Lokerse heethoofden brand hadden gesticht in de tribune, en na afloop kwam het ook tot een schermutseling aan café Welkom. Een dronken man liep hierbij een hersenbloeding op en werd in kritieke toestand afgevoerd.

Wedstrijden tussen de twee Wase clubs zijn altijd geladen, maar deze keer was de inzet wel erg groot. Beide clubs bengelen immers achteraan in het klassement. Door de overwinning van Waasland-Beveren is er nu toch een kleine kloof geslagen en staat Lokeren alleen onderaan de rangschikking.

Reeds in de dagen voor het treffen hadden beide supporterskernen elkaar zitten jennen. De sfeer was zaterdagavond dan ook geladen. Ondanks de controles waren verschillende supporters er toch in geslaagd om vuurwerk het stadion binnen te smokkelen. Nog voor de aftrap werden enkele pijlen afgeschoten en werd er zelfs brand gesticht in het bezoekersvak. De brandweer kon gelukkig snel tussenbeide komen.

Na afloop van de wedstrijd viseerden Lokerse supporters dan maar het meubilair. Heel wat zitjes werden op het veld gekeild en ook reclamepanelen moesten eraan geloven. Ordediensten gingen het veld op om erger te voorkomen.  

Drie heethoofden opgepakt

Volgens burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) werden in totaal zo’n drie heethoofden bestuurlijk aangehouden. “We hadden eigenlijk erger verwacht voor deze toch wel erg geladen wedstrijd”, reageert hij. “Maar we stellen ons ook vragen bij het feit dat er zoveel pyrotechnisch materiaal het stadion binnengesmokkeld kon worden. We gaan dit grondig moeten analyseren.”

In het centrum, waar op dat moment een kerstmarkt plaatsvond, bleven confrontaties gelukkig uit. In het kader van de combiregeling werden Lokerse fans dan ook meteen op de bus gezet. De federale politie stond wel de hele tijd paraat met heel wat manschappen en zelfs een waterkanon. 

Die ordediensten moesten wat later tussenbeide komen bij een vechtpartij ter hoogte van café Welkom, in de Klapperstraat — vlak bij het stadion. “Hier waren geen Lokerse supporters bij betrokken”, benadrukt Van de Vijver. “Een dronken man had er een zijspiegel van een langsrijdende wagen vernield, waarna hij een vuistslag kreeg van de bestuurder. Enkele supporters kwamen tussenbeide en hielpen de dronken man recht, waarop die meteen met zijn helpers ruzie begon te zoeken. Hij heeft dan een tweede klap gekregen en is slecht neergekomen op het asfalt. De man werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.”

Hoe zwaar de schade in het stadion is, was niet meteen duidelijk. De rekening is alleszins voor Sporting Lokeren, al zullen camerabeelden nog onderzocht worden om de schuldigen te kunnen aanduiden.

De federale politie kwam massaal ter plaatse om de kemphanen te scheiden bij de vechtpartij aan café Welkom.
Facebook De federale politie kwam massaal ter plaatse om de kemphanen te scheiden bij de vechtpartij aan café Welkom.
Al voor de aftrap werden er verschillende vuurpijlen afgeschoten.
BELGA Al voor de aftrap werden er verschillende vuurpijlen afgeschoten.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.