Vooral Beveren ziet ze vliegen

WAASLAND GOED VOOR VIJF UFOWAARNEMINGEN IN 2014

Deze reeks foto's van 11 mei uit Beveren bleken de planeet Mars te tonen.
Kristof Pieters Deze reeks foto's van 11 mei uit Beveren bleken de planeet Mars te tonen.
Het afgelopen jaar liepen bij het Belgisch UFO-meldpunt vijf waarnemingen binnen uit onze regio. Opmerkelijk: vier daarvan kwamen uit Beveren. "Toeval", aldus coördinator Frederick Delaere. "Voor drie ervan is achteraf trouwens een sluitende verklaring gevonden."

In heel België kwamen vorig jaar 169 meldingen binnen van ondefinieerbare vliegende voorwerpen. Het Waasland was goed voor vijf daarvan: vier uit Beveren en eentje uit Sint-Gillis-Waas. "Het is wel opvallend dat er vier uit één gemeente komen, maar er is geen verband", zegt Frederick Delaere van het Belgisch UFO-meldpunt. "De waarnemingen werden op verschillende tijdstippen gedaan en door andere personen."

Op dit beeld zie je de maan met op de voorgrond een condensspoor van een vliegtuig.
Kristof Pieters Op dit beeld zie je de maan met op de voorgrond een condensspoor van een vliegtuig.

Felle lichten

De eerste melding liep binnen op 20 april in Sint-Gillis-Waas. Iemand zag twee felle lichten in de lucht. Er waren echter te weinig gegevens om achteraf een verklaring te vinden. "Het is belangrijk dat we de juiste richting kennen en het exacte tijdstip", legt Delaere uit. "Alleen op die manier kunnen we gaan zoeken naar mogelijke verklaringen, zoals vliegtuigen, hemellichamen of meteoren. Voor elke melding zoeken we een nuchtere verklaring. Ik geloof namelijk niet in 'groene mannetjes'. Ufo's en buitenaardse wezens staan totaal los van elkaar. In 90 procent van de gevallen kan er voor meldingen trouwens snel een wetenschappelijke verklaring worden gevonden. Maar een kleine minderheid blijft een raadsel, maar vaak hebben we gewoon te weinig gegevens om onderzoek te kunnen doen."

Ronde vorm

Ook voor drie van de vier waarnemingen in Beveren werd een verklaring gevonden. De ronde vorm die flitste op 11 mei bleek de planeet Mars geweest te zijn. Op 12 juni maakte iemand foto's van een schuine lijn voor de maan. "Dat bleek een condensspoor van een vliegtuig", zegt Delaere. "Het is vreemd dat mensen zulke sporen nog aanzien voor ufo's."


De 'witte bol met drie gekleurde bolletjes' die op 6 juli werd gespot in Melsele was wellicht ook een vliegtuig, maar door een gebrek aan gegevens kon dat niet geverifieerd worden. De vierde melding uit Beveren kwam op 24 juli en leek op een vallende ster. De waarneming werd nadien bevestigd en bleek een meteoor te zijn. "Als we foto's krijgen, kunnen we snel aan de slag. En ook de windrichting en tijdstip zijn heel belangrijk", vervolgt Delaere.


Het ufomeldpunt vreest dat komend jaar overigens druk kan worden. "Door het verbod op wensballonnen zagen we een daling in het aantal meldingen, maar nu schaft iedereen zich een drone aan. Zo'n ding kan ook 's nachts vliegen, heeft lichtjes, is snel en heel wendbaar. Het zal bijzonder moeilijk worden om dit soort meldingen te filteren."