Verplicht kraantjeswater op elke fuif

ONDERZOEK NAAR 'INDRINKEN' BIJ FUIVENDE JONGEREN

Preventiewerker Marijke Van Landeghem neemt een alcoholtest af terwijl Karen Defossé een bezoeker bevraagt naar de redenen voor het 'indrinken'.
Foto Pieters Preventiewerker Marijke Van Landeghem neemt een alcoholtest af terwijl Karen Defossé een bezoeker bevraagt naar de redenen voor het 'indrinken'.
Drugpunt Waasland is met een onderzoek gestart naar het 'indrinken' bij fuivende jongeren. Voor ze uitgaan trekken jongeren naar een supermarkt of nachtwinkel en verzetten ze heel wat alcohol. De kans op vechtpartijen en andere overlast is hierdoor een pak groter. Drugpunt Waasland wil het fenomeen eindelijk eens in kaart brengen. In jeugdcentrum Togenblik ging dit weekend alvast een nieuw fuifreglement in voege dat organisatoren onder meer verplicht gratis kraantjeswater aan te bieden.

Naar aanleiding van problemen met vechtpartijen in en rond de fuifzaal van jeugdcentrum Togenblik hebben jeugddienst, jeugdraad en de preventiewerker van de gemeente Beveren de koppen bij elkaar gestoken om het negatieve fuifklimaat in Beveren aan te pakken. Dit overleg resulteerde in project 'Feest Wijzer'. Via een nieuw fuifreglement worden een aantal extra verplichtingen opgelegd aan fuiforganisatoren. Dat gaat van het uitdelen van oordopjes en gratis kraantjeswater tot het inzetten van professionele security.


Het nieuwe fuifreglement ging afgelopen weekend in voege. Preventiewerker Marijke Van Landeghem organiseerde samen met de jeugdraad en Drugpunt Waasland een ludieke preventie-actie in het jeugdcentrum.

Confronteren

"We willen de jongeren confronteren met de werkelijke hoeveelheid alcohol die ze maandelijks binnenwerken", legt ze uit. "We hebben een soepketel gevuld met goedkope pils om te tonen hoeveel volume dit vertegenwoordigt en we tonen ook hoeveel dit maandelijks kost. We willen hier niet belerend optreden, maar de jongeren wel even laten stil staan bij de bedragen van hoeveelheden want die zijn behoorlijk indrukwekkend."


Karen Defossé van Drugpunt Waasland startte tegelijk een enquête naar het fenomeen van 'indrinken'. Alle jongeren konden voor het binnengaan bij de fuif een alcoholtest afleggen waarna men meteen kon zien hoeveel promille alcohol ze reeds in het bloed hebben. Aansluitend werden enkele vragen gesteld over het hoe en waarom van 'indrinken'. "Er is voorlopig nog maar weinig onderzoek gedaan naar dit fenomeen, maar het is volgens ons wel één van de belangrijkste oorzaken waarom het af en toe fout loopt op fuiven", zegt Karen. "Het is niet alleen in Beveren een toenemend probleem. We krijgen ook signalen van andere gemeenten. In de omgeving van jeugdhuizen worden vaak lege flessen alcohol gevonden en het gaat hier zeker niet alleen om bier. Veel jongeren drinken ook sterke drank."

Verschillende redenen

Uit de eerste resultaten van de bevraging blijkt dat de redenen voor het indrinken erg verschillend kunnen zijn. Vaak wordt het gedaan om wat 'los te komen' of 'in de juiste stemming te geraken' voor de eigenlijke fuif van start gaat. De jongeren gaan ook 'indrinken' omdat het goedkoper is om een fles te kopen in een supermarkt of nachtwinkel dan drankjes betalen op een fuif. "Er is ook nog het sociale aspect", vult Karen Defossé aan. "De fuiven beginnen eigenlijk pas rond 23 uur. Jongeren komen daarom al vroeger samen voor de gezelligheid."


Drugpunt Waasland gaat zich niet beperken tot het enquêteren van bezoekers van fuiven. "Binnenkort gaan we de bevraging ook online plaatsen en wordt een samenwerking met de scholen opgestart om het fenomeen zo volledig mogelijk in kaart te kunnen brengen."