Vandalen steken Chirolokaal in brand

JEUGDBEWEGING STEEKT TANDJE BIJ OM NIEUWBOUW KLAAR TE KRIJGEN

De vlammen sloegen naar buiten bij aankomst van de brandweer.
Kristof Pieters De vlammen sloegen naar buiten bij aankomst van de brandweer.
Een uitslaande brand heeft dinsdagnacht de lokalen van Chiro Kallo verwoest. Het gaat om brandstichting. Op camerabeelden zijn twee jongeren te zien die wegvluchten en op straat werd een fakkel gevonden. De jeugdbeweging was net op kamp vertrokken. Momenteel wordt een nieuwbouw opgetrokken, maar die is nog niet klaar. Er wordt nu een tandje bijgestoken.

Om iets voor middernacht werd de brand opgemerkt door een bewoner van de Kallodam, het doodlopende straatje waarin de Chirolokalen gelegen zijn. Bij aankomst van de brandweer was het reeds een zwaar uitslaande brand. Al snel werd duidelijk dat het om opzettelijke brandstichting ging. "Op camerabeelden hebben we twee verdachten zien aankomen en wegrennen en er werden ook fakkels teruggevonden buiten het lokaal", zegt voorzitter Jos Vandemaele. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of de daders enkel wilden inbreken of opzettelijk brand hebben gesticht. Het parket heeft alvast een branddeskundige aangesteld en is een onderzoek gestart naar de verdachten op de camerabeelden. Het gaat mogelijk om jongeren uit het dorp zelf.

De brandweer kon het vuur snel doven, maar de schade is groot.
Kristof Pieters De brandweer kon het vuur snel doven, maar de schade is groot.

Spelmateriaal verloren

Chiro Kallo kreeg de voorbije jaren al meermaals dieven over de vloer. "De laatste keer dateert nog maar van enkele maanden geleden", vervolgt Jos Vandemaele. "We waren met de groep net vertrokken op weekend, maar ik moest terugkeren om nog iets op te halen. Ik hoorde lawaai toen ik het lokaal binnen ging en heb de dieven toen op heterdaad betrapt. Eén dader heb ik kunnen vatten. Dit is echter wel van een ander kaliber. Dit is geen gewone inbraak of vandalisme meer. De helft van ons lokaal is volledig in de as gelegd en de andere helft is onbruikbaar door rook- en roet- schade."


De jeugdbeweging was pas dinsdag op kamp vertrokken naar Lokeren. "Dus net hetzelfde als bij de vorige inbraak", concludeert Vandemaele. "We hebben dan ook een sterk vermoeden dat de daders ons in de gaten hielden en pas toesloegen na ons vertrek. Ons kampmateriaal hadden we bij en is dus gered, maar in het lokaal lag ook al een hele voorraad aan spelmateriaal voor ons volgend werkjaar. Dat is volledig in vlammen opgegaan."


De verslagenheid bij Chiro Kallo is groot. "We zetten ons kamp verder, want er is niks meer om naartoe terug te keren, maar het spreekt voor zich dat de sfeer onder het vriespunt zit", geeft Vandemaele toe.

De ene helft van het lokaal is volledig in de as gelegd, de andere onbruikbaar door rook- en roetschade.
Kristof Pieters De ene helft van het lokaal is volledig in de as gelegd, de andere onbruikbaar door rook- en roetschade.

Camera's en alarm

Het enig lichtpuntje is dat de jeugdbeweging al ver gevorderd is met de bouw van een nieuw lokaal. "Dit zou normaal gezien dit najaar klaar zijn. We zullen nu wel een tandje bijsteken om de nieuwbouw iets vlugger klaar te krijgen. We vrezen nu wel ook voor de nieuwbouw. Ook daar is al ingebroken en vandalisme gepleegd. Er zal niks anders opzitten dan fors investeren in camerabewaking en een degelijk alarm en hopen dat de gemeente wil bijspringen."


Schepen van Jeugd Filip Kegels (N-VA) staat hier positief tegenover, maar wil ook andere jeugdbewegingen bij het plan betrekken. "Chiro Kallo is jammer genoeg niet de enige die af te rekenen heeft met vandalisme en inbraken. We denken daarom een algemene aanbesteding te doen en willen eens navragen hoeveel van de 20 jeugdverenigingen in onze gemeente willen intekenen op zo'n bewakingssysteem. Camera's alleen zijn immers niet zaligmakend. Ze schrikken onvoldoende af en de beelden vormen niet altijd voldoende bewijslast. De combinatie met een alarm is de beste optie."