Tweede oudste geoorde fuut ter wereld sterft tegen hoogspanningslijn

Onder een hoogspanningslijn in Kallo is het kadaver gevonden van een geoorde fuut. Het dier was geringd en bleek bijna dertien jaar oud. Daarmee was de vogel het op één na oudste geregistreerde exemplaar van zijn soort in de wereld. Natuurpunt pleit ervoor om hoogspanningslijnen extra te beveiligen met bakens.

België heeft een dicht netwerk aan hoogspanningsleidingen, voor vogels vaak een levensgevaarlijke hindernis. Naar schatting sterven elk jaar 170.000 tot 500.000 vogels door de aardings- en/of geleidingskabels in ons land. "Met stip op één staan de hoogspanningsleidingen langs de Kwarikweg in Kallo", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Die lijnen lopen onder meer langs het Groot Rietveld in Melsele en de Rietmoerassen in Kallo. Met tachtig hectare is het Groot Rietveld - naar Vlaamse normen - een rietland van ongezien formaat met een grote vogelrijkdom."


Vooral het aandeel aan reigers bij de slachtoffers valt op. Een van de opmerkelijkste dode vogels was een vrouwelijke geoorde fuut. Het dier bleek geringd in een nationaal park in Spanje en twaalf jaar en tien maanden oud. Dat is voor zover bekend de op één na oudste geoorde fuut ter wereld. Het record staat op naam van een exemplaar dat in Tsjechië werd geringd en dertien jaar en een maand is.

Krullen

Hoewel de aardingskabels van de lijnen in Kallo al voorzien zijn van 'bakens' - witte of rode bollen die de zichtbaarheid verhogen - roept Natuurpunt netwerkbeheerder Elia op om ze zo gauw mogelijk uit te rusten met extra bakens en vogelkrullen of vogelweringsspiralen: ronde krullen die op regelmatige afstand op de kabels worden bevestigd. (PKM)