Twee (kleinste) rusthuizen vlot verhuisd

SENIOREN WOONZORGCENTRA KRIJGEN TIJDELIJK NIEUWE THUIS

Gisteren waren de voorbereidingen al bezig voor het plaatsen van een grote kraan op de site van Sint-Elisabeth in Vrasene. Links boven: de vrolijke bende 'De Optimisten'.
Kristof Pieters Gisteren waren de voorbereidingen al bezig voor het plaatsen van een grote kraan op de site van Sint-Elisabeth in Vrasene. Links boven: de vrolijke bende 'De Optimisten'.
De grote verhuisoperatie van twee rusthuizen naar de Oude Notelaar in Beveren is afgerond. Zowel De Linde in Haasdonk als Sint-Elisabeth in Vrasene gaan deze maand nog onder de sloophamer. Simultaan worden er twee nieuwe rusthuizen gebouwd. De 72 senioren zullen twee jaar lang worden opgevangen in het oude rusthuis van Beveren.

De Linde en Sint-Elisabeth zijn de kleinste rusthuizen van het Beverse OCMW. Door het kleinschalig karakter verblijven er vooral bejaarden die zich nog goed uit de slag kunnen trekken. Beide rustoorden zijn echter verouderd en voldoen niet meer aan de normen. In 2019 vervalt de vergunning en bijgevolg besliste het OCMW om beide rusthuizen te vervangen door een nieuwbouw.

Kristof Pieters

Bijzonder vlot

De 41 bewoners van De Linde uit Haasdonk en de 31 bejaarden van Sint-Elisabeth uit Vrasene verhuisden de voorbije week naar het leegstaande woonzorgcentrum Oude Notelaar in Beveren. "Het oude rusthuis is nog altijd beter dan een verzameling containergebouwen", vindt OCMW-voorzitter Dirk Van Esbroeck. "De verhuis is bijzonder vlot verlopen. Voor de bewoners is het natuurlijk een moeilijk moment. Door het kleinschalig karakter zijn er in beide rusthuizen niet zoveel zwaar zorgbehoevende bewoners. Velen gaan nog regelmatig eens de deur uit. Voor hen is het natuurlijk niet makkelijk dat ze hun vertrouwde omgeving moeten achterlaten. Ons personeel heeft echter haar uiterste best gedaan opdat de mensen zich hier snel terug thuis zullen voelen."


Volgens directrice Judith Wielandt van wzc De Linde bekijken de meeste bewoners het gelukkig nog vrij optimistisch. "We hebben zelfs een kliekje van zes dames die hier een eigen leefruimte hebben gekregen om samen te eten en zichzelf 'De Optimisten' noemen", lacht ze. Dat clubje bestaat uit Simone, Suzanne, Ariette, Juliette, Esther en Jacqueline. "We hebben al goed onze draai gevonden", klinkt het lachend.

Scootmobiel

"We komen alle zes van het rusthuis De Linde. Het is natuurlijk een grote stap om te verhuizen naar Beveren, maar we gaan er het beste van maken." Simone Rotthier (65) verblijft sinds twee jaar in het rusthuis. "Een verhuis is het einde van de wereld niet", vertelt ze. "Ik heb een scootmobiel waarmee ik me nog kan verplaatsen en ook in Beveren zal ik de weg wel vinden." Voor Jacqueline Goossens was het afscheid van De Linde moeilijker. "Ik verbleef er dan ook het langst, reeds tien jaar", vertelt ze. "Ik hoop dat we alle zes binnen twee jaar kunnen klinken op het nieuwe rusthuis en terugkeren naar Haasdonk."

Klaar in 2019

Volgens OCMW-voorzitter Dirk Van Esbroeck moet dat lukken. "Momenteel is men de werf al aan het inrichten en na de kerstvakantie start de sloop. De bouw van de twee rusthuizen zal simultaan verlopen en we hopen dat ze na het bouwverlof in 2019 klaar zullen zijn." In totaal gaat het om een investering van 20 miljoen euro.