Spreuken op vitrines fleuren straatbeeld op

Actie naar aanleiding van 10-daagse van de geestelijke gezondheid

De campagne van Logo Waasland werd vandaag in Beveren voorgesteld in de winkelwandelstraat Warande.
Kristof Pieters De campagne van Logo Waasland werd vandaag in Beveren voorgesteld in de winkelwandelstraat Warande.
Het is eens wat anders dan verkiezingsslogans. In zeven gemeenten in het Waasland doken maandag spreuken op aan ramen van openbare gebouwen en op etalages van handelaars. Het gaat om ludieke woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. En dit naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

“Met deze spreuken willen we bij de inwoners een instant glimlach opwekken en hen een goed gevoel geven”, zegt Eva Van Maele van het initiatiefnemende Logo-Waasland, het lokaal gezondheidsoverleg in de regio. “Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming, weten we al langer. Eén op vier Vlamingen krijgt zelfs ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.”

Tot 10 oktober worden in het Waasland daarom tientallen ‘geestelijk gezonde’ acties georganiseerd, en dit naar aanleiding van de tweede editie van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Het thema van de 10-daagse is dit keer ‘Samen Veerkrachtig’. Dit verwijst naar het belang van een helpende hand of een bemoedigend schouderklopje. “Met andere woorden: je mag gerust eens falen”, legt Eva Van Maele uit. “Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. En ‘Samen’ omdat we er dus nog altijd te veel over zwijgen en praten net een deel van de oplossing is.”

Acties in de steigers

Om het taboe over psychische problemen te doorbreken kan men dus sinds maandag op alle openbare gebouwen in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster spreuken ontdekken. Ook heel wat handelszaken doen enthousiast mee. De spreuken werden afgestemd op het type locatie. Enkele voorbeelden: ‘Als iets niet lukt, heb je niet gefaald, maar geleerd’ op de het venster van een school of ‘Het beste medicijn, is 3x daags een complimentje’ bij de apotheker of ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van’ in de sporthal.

Er staan nog meer acties in de steigers die gaan van wandelingen, workshops, infosessies, dans- en filmvoorstellingen tot een speeddate voor hulpverleners. Wie zijn of haar veerkracht eens wil testen, kan dit op www.fitinjehoofd.be. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je helpen om positief in het leven te staan. 

Kristof Pieters
Kristof PietersReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.