Rookpluim boven haven zorgt voor ongeruste telefoontjes bij hulpdiensten

Bij Borealis in Kallo moest er zowel zaterdag als zondag gefakkeld worden door een storing in het productieproces.
Kristof Pieters Bij Borealis in Kallo moest er zowel zaterdag als zondag gefakkeld worden door een storing in het productieproces.
Zowel de Hulpverleningszone Waasland als de Brandweerzone Antwerpen hebben zaterdagnamiddag meerdere telefoontjes gekregen van verontruste mensen die een zwarte rookpluim zagen boven de haven. Ze dachten allen dat er in de haven ergens een zware brand was uitgebroken, maar het bleek te gaan om hevige affakkelingen bij zowel het bedrijf BASF op de Antwerpse rechteroever als Borealis in Kallo. Ook vandaag zijn er nog problemen.

Door een storing in de productieprocessen bij beide bedrijven trad er een noodprocedure in werking waardoor er afgefakkeld moest worden. Daarbij steeg er een tijdlang een gitzwarte rookpluim op die van kilometers ver te zien was. Op sociale media circuleerden al snel heel wat foto’s van de onheilspellende rookpluim en ook heel wat verontwaardigde reacties. Gelukkig dreef de rookpluim weg van bewoond gebied waardoor er niemand hinder ondervond.

Roetvorming vermijden

Bij BASF was de affakkeling het meest zichtbaar. Het bedrijf heeft zich intussen verontschuldigd bij omwonenden. Het fakkelen kan licht- en geluidhinder veroorzaken en kan tot 24 uur lang aanhouden. “Fakkelen is een normale veiligheidsprocedure bij een storing of onderhoud”, klinkt het bij het bedrijf. “Het is nodig om de procesgassen op een veilige en milieuverantwoorde manier te evacueren uit de installatie. Het verbranden van de gassen via een fakkel voorkomt dat er schadelijke stoffen in de atmosfeer en het milieu belanden. Bij het fakkelen wordt stoom toegevoegd om een zo goed mogelijke verbranding te waarborgen en roetvorming te vermijden. Na de verbranding blijft enkel CO2 en water over. Het proces is veilig, maar brengt dus wel hinder met zich mee.”

Toch riep het bedrijf op om ramen en deuren preventief gesloten te houden zolang de rookhinder zichtbaar was. Zaterdagavond was de situatie onder controle en toonden metingen aan dat de situatie volledig veilig was.

Vreemd

Zondag deden zich opnieuw problemen voor, dit keer bij Borealis in Kallo. Daar moest zaterdag ook al gefakkeld worden door een storing in het productieproces. Zondagochtend braakte de fakkel van het bedrijf terug een gitzwarte rookpluim uit. “En dit keer drijft de rook naar het dorp en niet naar de haven”, klaagt de familie Van Puyvelde uit Kallo. “Dat het om een noodprocedure gaat, begrijpen we maar het is toch wel vreemd dat die calamiteiten altijd in het weekend plaatsvinden.”

Ook Borealis verontschuldigde zich voor de hinder. “Op zondagmorgen rond 9 uur heeft zich een technische storing voorgedaan waarna de standaard noodprocedure en het fakkelen werd opgestart”, zegt woordvoerder Chien Leung. “Het fakkelen is nodig om de installatie veilig te stellen.” 

Volgens burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) was er bij beide bedrijven wel een probleem met het toevoegen van stoom. “Dat was de reden waarom het fakkelen met zo’n hevige rookvorming gepaard ging”, legt hij uit. Het probleem bij Borealis was opgelost rond 11 uur.

En bij BASF moest de noodprocedure en dus ook de fakkel eveneens in werking treden.
facebook En bij BASF moest de noodprocedure en dus ook de fakkel eveneens in werking treden.
Boven Melsele was de rookpluim van kilometersver te zien.
facebook Boven Melsele was de rookpluim van kilometersver te zien.
Kristof Pieters2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Fred Jansen

    Het is/ zou interessant zijn om te weten welke producten er zijn afgefakkeld, het zou niet de eerste keer zijn dat er een `overtollig` product wordt verbrand wegens overschot op de markt en/ of te weinig opslagcapaciteit! (Ik beweer NIET specifiek nu én bij deze bedrijven!)

  • Walter De Meulenaer

    Maar een haard of allesbrander zouden ze willen belasten! Was het inderdaad een "Noodprocedure", of de goedkoopste manier om die rotzooi te lozen!