Pure noodzaak of prestigeproject?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BEVEREN

de bouw van het nieuwe AC is al ver gevorderd
Kristof Pieters de bouw van het nieuwe AC is al ver gevorderd
Op het Gravenplein zijn de contouren van het nieuw Administratief Centrum al goed duidelijk. Het is het grootste bouwproject ooit van de gemeente. Er klinkt echter ook kritiek op het prijskaartje van 45 miljoen euro. Is de investering terecht of moet er meer aandacht gaan naar schuldafbouw?

"Het nieuw administratief centrum zal zowel de politie huisvesten als het OCMW- en gemeentediensten", benadrukt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Door de vorming van de nieuwe politiezone en de integratie van het personeel van gemeente en OCMW was deze bouw een pure noodzaak om een goede en hedendaagse dienstverlening te bieden aan onze inwoners. Zonder dit project zouden deze diensten gehuisvest blijven in minstens vijf verschillende gebouwen wat het voor onze inwoners onoverzichtelijk zou maken. Dit nieuwe gebouw gaat bovendien voor de gemeentelijke begroting geen 45 miljoen kosten. De kost van het politiegebouw zal namelijk door de drie gemeenten van de politiezone betaald worden en het andere deel wordt mede gefinancierd door de verkoop van de huidige gebouwen. De schuldafbouw zal door ons verder gezet worden met een jaarlijks bedrag van 5 à 6 miljoen euro."

Filip Kegels (N-VA) sluit zich hierbij volmondig aan. "De 15 miljoen euro voor het deel van de politiezone Wano wordt door de zone terugbetaald aan de gemeente. Voor het goede beheer werden deze bouwdossiers echter samengevoegd. De bouw van het nieuwe AC is fundamenteel voor de toekomst van de gemeente. Door de versnippering van onze vele diensten is het voor onze inwoners nu vaak een kluwen om op de juiste plaats aan de gewenste informatie te geraken. Het wordt ook een bijna energieneutraal gebouw. Op deze manier willen we fors besparen op onze energierekening."

Dicht tegen N70

Groen-sp.a steunt het idee van een nieuwe AC waar alle diensten verenigd worden onder één dak. "Maar we hebben wel bedenkingen bij de uitwerking van dit project", zegt Ann Vermeulen. "Inwoners hadden geen inspraak en het gebouw ligt ook erg dicht tegen de N70. We vrezen dat er bij een heraanleg van de gewestweg te weinig plaats zal overblijven voor een aparte bedding voor de tram als die toch ooit zou worden doorgetrokken. Het energieprestatiepeil van E40 is bovendien minder dan de E30 dat Europa vanaf 2021 wil opleggen aan alle nieuwe gebouwen. Het

duurste gebouw van Beveren zal dus al achterophinken qua duurzaamheid nog voor het goed en wel klaar is."

Volgens Beveren 2020 is het nieuwe AC niet op maat van de gemeente en eerder een prestigeproject. "En we zitten nu al aan de top op vlak van hoogste schuld per inwoner", zegt Bruno Stevenheydens. "Het onder één dak brengen van gemeentediensten, politie en OCMW kan dan zinvol lijken maar het zou een pak goedkoper mogen. Alleen al de maquette van dit gebouw heeft 11.000 euro gekost. In de loop van 2017 werd nog een deel van de schuld afgebouwd maar een aantal projecten die op stapel staan of verder afgewerkt moeten worden zoals het AC, zullen allesbehalve een positieve invloed hebben op de huidige schuld. "

Open Vld deelt deze mening. "De schuld is nu lichtjes gedaald, maar zal in komende jaren terug stijgen door de bouw van het prestigieuze administratief centrum", zegt Kasper Dierckx. "Het MAS heeft 55 miljoen euro gekost, het nieuw Havenhuis klokte uiteindelijk op 64 miljoen af. Ondertussen zitten we hier in Beveren op een geschat budget van 45.900.000 euro, dit terwijl het nieuwe AC nog maar in de ruwbouwfase zit. Als we de vergelijking maken met andere gemeenten die een AC hebben gebouwd bedraagt de kostprijs per inwoner in Beveren driemaal zoveel."

simulatie van het toekomstig AC
Kristof Pieters simulatie van het toekomstig AC1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nico Lauwaert

    NGB : Waarom kost het project per m2 meer dan 2 keer zoveel dan de marktprijs die voor zulke projecten vooropgesteld worden (dit terwijl deze marktprijs ookal aan de zeer hoge kant is) Niemand die zich vragen stelt ! Het gebouw had met 1/3 van de prijs gebouwd kunnen geworden.