Presentatrice Britt Van Marsenille steekt samen met scholieren handen uit de mouwen voor de bijtjes

De leerlingen van de Centrumschool staken samen met Britt Van Marsenille de handen uit de mouwen en plantten bijenvriendelijke planten en bloemen aan.
Kristof Pieters De leerlingen van de Centrumschool staken samen met Britt Van Marsenille de handen uit de mouwen en plantten bijenvriendelijke planten en bloemen aan.
Leerlingen van de Centrumschool hebben samen met presentatrice Britt Van Marsenille de laatste hand gelegd aan wat de mooiste bijentuin van Vlaanderen moet worden. Volgende week komt een vakjury langs om het project te beoordelen. Het opzet van de wedstrijd is om een voorbeeldtuin te creëren die andere gemeenten kan inspireren.

Het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid organiseert samen met de VVOG (Vereniging voor Openbaar Groen) een wedstrijd om de grootste en mooiste bijentuin. De gemeente Beveren en de stad Damme vertegenwoordigen elk hun provincie en zullen elkaar in deze strijd bekampen. Op 21 mei komt de vakjury bijeen om de beide projecten te beoordelen. Radiomaakster, gepassioneerd imker en kersvers meter van de ‘Week van de Bij’ Britt Van Marsenille vertegenwoordigt het Beverse project en daagt voor deze wedstrijd chocolatier Dominique Persoone uit. Persoone is al vier jaar peter van de ‘Week van de Bij’ en vertegenwoordigt het bijenproject van stad Damme. “We gaan in Beveren de grootste bijentuin van Vlaanderen creëren, een megabijenrestaurant, want zonder bijen, geen lekkernijen!” klinkt het bij Britt Van Marsenille.

Kristof Pieters

De gemeente Beveren wil de wilde bijen alvast in de watten leggen. “Bijen zijn cruciaal als bestuivers, zowel in natuurgebieden als in land- en tuinbouwteelten”, zegt schepen Filip Kegels (N-VA). “Elke gemeente kan met eenvoudige middelen de leefomstandigheden van de bij verbeteren. Onze inspanningen daarvoor werden in 2016 beloond met de titel ‘Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen en we gaan sindsdien op dit elan verder. Bij de groenaanleg in nieuwe wijken kiezen we steevast voor bijenvriendelijke planten en bloemen.”

Op zondag 2 juni, tijdens de aftrap van de ‘Week van de Bij’, wordt de prijs van ‘Bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen’ uitgereikt in Gent. De officiële opening van de bijentuin is een weekje eerder: op zondag 26 mei. Tegelijk vindt dan de bloemenmarkt plaats in het park Cortewalle. Een kunstwerk in de vorm van een grote bij zal de tuin sieren. De medewerkers van de Groendienst geven op die dag gratis advies. Men kan terecht bij talrijke infostands en attracties.

Ook inwoners worden gestimuleerd om de gemeente nog fleuriger te maken. Wie deelneemt aan de bebloemingswedstrijd kan mooie prijzen winnen in één van de drie verschillende categorieën: ‘bebloemde voorgevel of straatgeveltuintje’, ‘mooiste en meest verzorgde voortuin’ of ‘bijenvriendelijke tuin’. Inschrijven kan tot 30 juni.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.