Polderdorp feest nog eens zonder zorgen

EERSTE SCHELDEWIJDING NA VERNIETIGING HAVENPLANNEN

Het anders bijna verlaten Scheldedorp zal zondag opnieuw overspoeld worden door duizenden bezoekers.
Foto Kristof Pieters Het anders bijna verlaten Scheldedorp zal zondag opnieuw overspoeld worden door duizenden bezoekers.
Zondag vindt voor de 43ste keer de Scheldewijding plaats in Doel. Voor het eerst sinds lang zal er gefeest worden in een sfeer van optimisme. Door een arrest van de Raad van State is Doel immers officieel weer woongebied. Minister Ben Weyts komt op de vraag van de organisatoren tegemoet en geeft toestemming om de veerboot één dag opnieuw te laten uitvaren.

"Toen in 1975 de Scheldewijding een eerste keer plaats vond, was dat om duidelijk te maken dat men het niet eens was met de uitbreidingsplannen van de Haven van Antwerpen die het Scheldedorp bedreigden", zegt medeorganisator Jan Creve. " Dit jaar vindt de Scheldewijding al voor de 43ste keer plaats. En de boodschap blijft ongewijzigd: een havenuitbreiding die enkel inzet op de inname van een historisch dorp en grote oppervlakten open ruimte is niet meer van deze tijd. Sinds vorig jaar is de juridische situatie in Doel echter volledig veranderd. De Raad van State heeft alle bestaande havenplannen naar de prullenmand verwezen. Doel is officieel terug woongebied. Van het plan om Doel en 1.500 hectare polderland op de schop te nemen voor de havenuitbreiding blijft dus niets over."


Intussen heeft de Vlaamse overheid een nieuwe procedure gestart om extra containercapaciteit te realiseren, maar volgens de organisatoren van de Scheldewijding en Doelse Feesten is het meer dan ooit duidelijk dat een mega-Saeftinghedok voor niets nodig is.


Doel ligt er nog altijd zieltogend bij. "En toch, afgelopen maanden vestigden zich, voor het eerst sedert lang, weer nieuwe bewoners in het dorp", vervolgt Creve. "Gemeenschapshuis De Doolen startte renovatiewerken, Watersportvereniging De Noord blijft een bloeiende vereniging en restaurant De Molen en taverne Doel 5 zijn begrippen in de ruime regio. Samen met hen blijven we geloven in de toekomst van dit dorp. Een plek met nog altijd enorm veel mogelijkheden. Dàt willen de Doelse Feesten en de Scheldewijding duidelijk maken."


Het zag er tot voor kort naar uit dat de Scheldewijding in Doel het dit jaar zonder de populaire veerverbinding Lillo-Doel zou moeten stellen. Enkele weken geleden vernamen de organisatoren namelijk dat de steiger in Doel was afgekeurd.

Veerboot vaart uit

"Dat leek vreemd want volgens mensen die er iets van kennen was er met de steiger - op uitzondering van jaarlijkse onderhoudswerken - niets aan de hand", zegt Creve. Uiteindelijk ging bevoegd minister Ben Weyts in op de vraag van de organisatoren van de Scheldewijding om de steiger grondig te laten inspecteren. Op basis daarvan heeft de minister vorige week bevestigd dat het veer op de dag van de Scheldewijding toch opnieuw kan uitvaren.


De activiteiten starten zondag 6 augustus vanaf 10 uur met een grote rommel- en brocantemarkt in de verschillende straten van het dorp. In de Hooghuisstraat en een deel van de Engelse Steenweg vindt de ambachtenmarkt en de infomarkt plaats. Rechtover het klooster van Doel in de Hooghuisstraat hebben de ridders van Pendragon hun kampement. Aan de kerk zijn de Vlaamse smeden aan het werk en kan men kennismaken met Saeftinger présalé-rundvlees. Op de Scheldedijk vindt zowel in de voormiddag als in de namiddag een grote roofvogelshow plaats. De Scheldewijdingsmis start om 14 uur en wordt gevolgd door een stoet met de Fanteyfare richting Schelde. Daar zal aansluitend de eigenlijke Scheldewijding en bootwijding plaatsvinden. De wijding wordt opgeluisterd door twee shantykoren Zuid-West 10 uit Nederland en Gaffeltuig uit Vlaanderen. In De Doolen treden vanaf de namiddag groepen op uit binnenland en buitenland.