Parochiehuis volgend jaar onder sloophamer voor bouwproject

Passerelle verbindt assistentiewoningen met woonzorgcentrum

OCMW-voorzitter Dirk Van Esbroeck en Ann Cools, voorzitter huisvestingsmaatschappij in de Hazaarddam waar zowel het parochiehuis als de huidige huurappartementen onder de sloophamer verdwijnen.
Kristof Pieters OCMW-voorzitter Dirk Van Esbroeck en Ann Cools, voorzitter huisvestingsmaatschappij in de Hazaarddam waar zowel het parochiehuis als de huidige huurappartementen onder de sloophamer verdwijnen.
Het OCMW en de huisvestingsmaatschappij hebben een omgevingsvergunning aangevraagd voor een gezamenlijk bouwproject op de site van het parochiehuis in Melsele. Er komen 24 sociale huurappartementen en 28 assistentiewoningen voor bejaarden. Blikvanger wordt een bovengrondse verbinding over straat met woonzorgcentrum Briels.

De omwonenden van het parochiehuis in Melsele mochten de plannen komen inkijken van de huisvestingsmaatschappij en het OCMW die respectievelijk eigenaar zijn van het parochiehuis en de seniorenflats in de Hazaarddam. Alle gebouwen zullen eind 2019 onder de sloophamer verdwijnen. De overeenkomst met de uitbater van Sabot eindigt in juni volgend jaar. Er komen in de plaats 24 sociale flats langsheen de Grote Baan en 28 assistentiewoningen voor het OCMW langsheen de Hazaarddam. Er komt geen vervanging voor het parochiehuis maar op het gelijkvloers is wel een dienstencentrum voorzien voor een 150-tal personen. “Dit zal ook gebruikt kunnen worden door verenigingen voor bepaalde activiteiten zoals een teerfeest maar fuiven zullen uiteraard niet mogelijk zijn”, zegt OCMW-voorzitter Dirk Van Esbroeck (CD&V). De nieuwe assistentiewoningen voor bejaarden zullen via een bovengrondse passerelle verbonden worden met het woonzorgcentrum Briels aan de overkant. “Dit maakt het voor ons personeel een pak makkelijker om ook daar een aantal zorgdiensten aan te bieden zoals nachtverpleging”, legt hij uit.

Een simulatie van de Hazaarddam met de passerelle boven de straat die het woonzorgcentrum verbindt met de assistentieflats.
A33 architecten Een simulatie van de Hazaarddam met de passerelle boven de straat die het woonzorgcentrum verbindt met de assistentieflats.

Het wordt geen massieve blok maar twee aparte gebouwen met daartussen een ruim binnengebied met veel groen en een wandelpad waardoor mensen de doorsteek kunnen maken van de Grote Baan naar de Hazaarddam. De werken zullen normaal gezien starten in februari 2020. Er is nog een tweede fase voorzien op de plaats van het vroegere CM-gebouw. Dat zal pas later gesloopt worden als het nieuwe dienstencentrum klaar is. Intussen kunnen verenigingen nog van dat gebouw gebruik maken.

Ann Cools, voorzitter van de huisvestingsmaatschappij, is blij met het project want Melsele is tot nog toe niet erg goed bedeeld op vlak van sociale woningen. “De interesse voor dit project is bijzonder groot”, licht ze toe. “Er staan al 500 mensen ingeschreven op de wachtlijst. De huurappartementen zullen 1 of 2 slaapkamers hebben. We hebben bewust gekozen voor kleinere flats want 43% van de mensen op de wachtlijst zijn alleenstaanden. Het is dan ook vooral die doelgroep die we hier voor ogen hebben. De ondergrondse parking telt trouwens maar 24 plaatsen. Die zijn vooral bedoeld voor de huurders van een sociaal appartement want de ervaring leert dat bewoners van een assistentiewoning meestal geen eigen wagen meer hebben.”

Op het gelijkvloers langs de kant van de Hazaarddam is ook nog ruimte voor dienstverlenende activiteiten. “We denken hierbij aan een dokterspraktijk of kinesist”, vult Van Esbroeck aan. “Dat brengt meteen wat meer leven in de brouwerij in dit deel van de straat.”

Het binnengebied krijgt een open karakter met veel groen.
A33 architecten Het binnengebied krijgt een open karakter met veel groen.
Simulatie van de kant Grote Baan waar nu het Parochiehuis staat.
A33 architecten Simulatie van de kant Grote Baan waar nu het Parochiehuis staat.
Doorheen het project komt een wandelweg die passeert langs het terras van het toekomstig dienstencentrum.
A33 architecten Doorheen het project komt een wandelweg die passeert langs het terras van het toekomstig dienstencentrum.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.